GK Questions & Answers on General Science (Set 4)

29-AUG-2016 13:00

    Questions and Answers on General Science (Set 4) consists of 10 MCQ of  discoveries and inventions with the concept and its theories which are important for various competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

    1. Which of the following pairs is incorrect?

    A. Roentgen: X-Ray

    B. Newton: Law of Gravitation

    C. Faraday: Diffusion of gases

    D. Pasteur: Bacteriology

    Ans. C

    2. Name the scientist who had discovered that earth revolves round the sun?

    A. Copernicus

    B. James Arkwright

    C. Marconi

    D. J. Kepler

    Ans. A

    3. Artificial ‘gene’ was created by:

    A. Meghnad Saha

    B. D. Rutherford

    C. Hargobind Khorana

    D. Oparin

    Ans. C

    4. Small Pox vaccine was invented by:

    A. A. Fleming

    B. Ronald Ross

    C. James Chadwick

    D. Louis Pasteur

    Ans. D

    5. The Chemical evolution of life was proposed by:

    A. Newland

    B. Darwin

    C. Oparin

    D. William Caxton

    Ans. C

    6. Who had given the phenomena of Blood Circulation?

    A. William Harvey

    B. Louis Braille

    C. Elmer A. Sperry

    D. Joseph Lister

    Ans. A

    7. Which of the following pairs is incorrect?

    A. Microwave Oven : Charles Wheatstone

    B. LCD : Hoffmann-La Roche

    C. Positron : Carl D. Anderson

    D. Pressure Cooker: Alexander Twining

    Ans. D

    8. Who had given the concept of Photovoltaic effect?

    A. Alfred Wegner

    B. Edmund Becquerel

    C. Leucippus

    D. Thomas Kibble

    Ans. B

    9. Who had given the theory of Plate tectonics?

    A. Ernest Rutherford

    B. John Bardeen

    C. Max Planck

    D. Alfred Wegener

    Ans. D

    10. Who introduced metric system?

    A. France Government

    B. Indian Government

    C. European Government

    D. None of the above

    Ans. A

    Click here to Study: “General Science” A Complete Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK