GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set I

16-JUN-2016 17:18

    GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set I consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Who was the author of the book Kitab-i-Yamini?

    A. Abul Fazl

    B. Abu Nasr Utbi

    C. Amir Khusro

    D. Firdausi

    Ans. B

    2. Who was the author of the book Taj-ul-Maasir?

    A. Abul Fazl

    B. Jahangir

    C. Hasan Nizami

    D. None of the above

    Ans. C

    3. Which book described the Arab invasion of Sindh for the very first time?

    A. Shahnama

    B. Baburnama

    C. Akbarnama

    D. Chachnama

    Ans. D

    4. Kandariya Mahadeva Temple of the Medieval India is dedicated to which Lord?

    A. Shiva

    B. Brahma

    C. Vishnu

    D. Ram

    Ans. A

    5. During the reign of which ruler Moroccan traveler Ibn Battuta visited India?

    A. Aurangazeb

    B. Akbar

    C. Muhammad Bin Tughlaq

    D. Alauddin Khilji

    Ans. C

    6. Who wrote Tughlaqnama?

    A. Abu Nasr Utbi

    B. Amir Khusrau

    C. Abul Fazl

    D. Hasan Nizami

    Ans. B

    7. Famous mosque Adhai Din Ka Jhonpra was built by which of the following ruler?

    A. Qutub-ud-Din-Aibak

    B. Muhammad Bin Tughlaq

    C. Alauddin Khilji

    D. None of the above

    Ans. A

    8. Who brought the famous Persian painter named Khwaja Abdus Samad to India?

    A. Humayun

    B. Muhammad Bin Tughlaq

    C. Akbar

    D. Alauddin Khilji

    Ans. A

    9. Which of the following Sikh Guru compiled the Adi Granth?

    A. Guru Nanak

    B. Guru Govind Singh

    C. Guru Arjan Dev

    D. Guru Har rai

    Ans. C

    10. Who was the founder of Advaitavada or the doctrine of non-dualism?

    A. Adi Shankaracharya

    B. Surdas

    C. Ramanuj

    D. Kapil

    Ans. A

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK