Search

GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set IV

GK Questions Answers on Medieval History: Art Culture Set IV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Jun 21, 2016 09:59 IST

GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set IV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.  

1. Who established Chishti order in india?
A.    Baba Farid
B.    Nizamuddin Aulia
C.    Al Biruni
D.    Moinuddin Chishti
Answer: D

2. Who built the famous Charminar of Hyderabad?
A.    Krishndev Rai
B.    Muhammad Quli Qutb Shah
C.    Nadir Shah
D.    Aurangzeb
Answer: B

3. Who was famously known as the Tuti-e-Hindustan?
A.    Utbi
B.    Nakhshabi
C.    Amir Khusarau
D.    Tansen
Answer: C

4. Name of the Bengali poet who was conferred with the title of Gunraj Khan in the Sultanate period?
A.    Maladhar Basu
B.    Rahim
C.    Chaitanya
D.    Jayadeva
Answer: A

5. During the reign of which Pallava ruler Ratha temples at Mahabalipuram were built?
A.    Narasimhavarman I
B.    Adivarman
C.    Nandivarman
D.    None of the above
Answer: A

6. The art patronised in seven pagodas of Mahabalipuram are a witness of?
A.    Chola
B.    Pallavas
C.    Pandyas
D.    Kakatiya
Answer: B

7. Which Tamil poet wrote Ramayana in Tamil language?
A.    Kamban
B.    Kapilar
C.    Pulamaipithan
D.    Perumal Rasu
Answer: A

8. Brihadeeswara Temple which was built by Raja Raja Chola I is dedicated to?
A.    Vishnu
B.    Shiva
C.    Brahma
D.    None of the above
Answer: B

9. Which noted scholar wrote Vikramankadevacharita?
A.    Kalhan
B.    Bilhana
C.    Kalidas
D.    Jayadeva
Answer: B

10. Which of the following saint wrote Sri-Bhasya?
A.    Ramanuja
B.    Vallabh
C.    Tukaram
D.    Eknath
Answer: A