GK Questions & Answers on Modern Indian History: Constituent Assembly of India, 1946

23-OCT-2018 12:10
    GK Questions & Answers on Modern Indian History: Constituent Assembly of India, 1946

    A constituent assembly or constitutional assembly is a body or assembly of popularly elected representatives composed for the purpose of drafting or adopting a document called the constitution. An idea for a Constituent Assembly was proposed in 1934 by M. N. Roy, a pioneer of the Communist movement in India and an advocate of radical democracy.

    1. Constituent Assembly was set up under which of the following plan/ report/ commission?

    A. Simon Commission

    B. Cabinet Mission Plan

    C. Wavell Plan

    D. Nehru Report

    Ans: B

    2. Which of the following place where the Constituent Assembly met for the first time on 9thDecember 1946?

    A. In the library of the Council Chamber, Delhi

    B. In the library of the Council Chamber, Calcutta

    C. In the library of the Council Chamber, Madras

    D. None of the above

    Ans: A

    3. On which day Constituent Assembly elected Dr. Rajendra Prasad as its permanent President?

    A. On 13th December, 1946

    B. On 12th December, 1946

    C. On 11th December, 1946

    D. On 10th December, 1946

    Ans: C

    4. Who among the following was the chairman of Constituent Assembly’s Committee on the Rules of Procedure?

    A. Rajendra Prasad

    B. Alladi Krishnaswami Ayyar

    C. B. Pattabhi Sitaramayya

    D. K.M. Munsi

    Ans: A

    GK Quiz on First War of Independence (1857)

    5. Who among the following was the chairman of Constituent Assembly’s Ad hoc Committee on the National Flag?

    A. Pt. Jawahar Lal Nehru

    B. Rajendra Prasad

    C. Alladi Krishnaswami Ayyar

    D. B. Pattabhi Sitaramayya

    Ans: B

    6. Who among the following was the chairman of Constituent Assembly’s Credential Committee?

    A. Alladi Krishnaswami Ayyar

    B. B. Pattabhi Sitaramayya

    C. Sardar Patel

    D. P.C Joshi

    Ans: A

    7. Who among the following was the chairman of Constituent Assembly’s Order of Business Committee?

    A. B. Pattabhi Sitaramayya

    B. K.M. Munsi

    C. H. C Mukherji

    D. J.B Kriplani

    Ans: B

    8. Who among the following was the chairman of Constituent Assembly’s States Committee?

    A. Pt. Jawahar Lal Nehru

    B. Rajendra Prasad

    C. H. C Mukherji

    D. J.B Kriplani

    Ans: A

    9. Who among the following was the chairman of Constituent Assembly’s Advisory Committee on Fundamental Rights?

    A. H. C Mukherji

    B. J.B Kriplani

    C. Sardar Patel

    D. P.C Joshi

    Ans: C

    10. Who among the following was the chairman of Constituent Assembly’s Minorities Sub-Committee?

    A. Sardar Patel

    B. P.C Joshi

    C. H. C Mukherji

    D. Pattabhi Sitaramayya

    Ans: C

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK