1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions & Answers on Modern Indian History: Indian National Movement Set 2

14-JUN-2016 14:51

    GK Questions & Answers on Modern Indian History: Indian National Movement Set 2 consists of 10 Multiple Choice Questions that are made as per the latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations which will give you an idea of the Questions asked in the examinations with practice.

    1. Consider the following statements:

    1. Linguistic provinces.

    2. Complete dissociation of state from religion.

    3. Universal adult suffrage.

    4. Equal rights for women.

    Which of the above recommendations were mentioned in the Nehru report (1928)?

    (a) 1,2 and 3 only

    (b) 2,3 and 4 only

    (c) 1 and 2 only

    (d) All of the above

    Ans. (d)

    2.  Consider the following statements regarding the Lahore session of Indian National Congress (1929):

    1. Majority of the Congress provincial committees had opposed Nehru for being the President.

    2. All the members of legislatures were asked to resign their seats.

    3. B.R. Ambedkar was appointed as an external observer by the Indian National Congress to discuss the legal aspects of first Round Table Conference.

    Which of the statements given above is/are correct?

    (a) 1 and 2 only

    (b) 2 and 3 only

    (c) 3 only

    (d) 1 and 3 only

    Ans. (a)

    3. Which of the following was/were the main reasons for the uprising of Royal Indian Navy in 1946?

    (a) Racial discrimination

    (b) Abuse by superior officers

    (c) INA trials

    (d) All of the above

    Ans. (d)

    4. Who among the following was the first Indian to qualify for the Indian Civil Service?

    (a) Satyendra Nath Benarjee

    (b) Satyendranath Tagore

    (c) Subhash Chandra Bose

    (d) Ravindra Nath Tagore

    Ans. (b)

    5. Mitra Mela was founded in 1899 by:

    (a) Ali brothers

    (b) Savarkar brothers

    (c) Chapekar brothers

    (d) Desai brothers

    Ans. (b)

    6. Bharat Shramjeevi news paper was founded by?

    (a) Dada Bhai Naoroji

    (b) Vithalbhai Patel

    (c) Sasipada Benerjee

    (d) W C Banerjee

    Ans. (c)

    7. During Second Round Table Conference, who was the lady representative of India?

    (a) Sarojini Naidu

    (b) Savithribai Phule

    (c) Sucheta Kriplani

    (d) None of the above

    Ans. (a)

    8. Who was the Governor-General of India at the time of the revolt of 1857?

    (a) Lord Cornwallis

    (b) Lord Canning

    (c) Lord Clive

    (d) Lord Campbell

    Ans. (b)

    9. Which of the following is not included in 3 Ps which constituted the methods of Indian National Congress?

    (a) Prayer

    (b) Petition

    (c) Protest

    (d) Passion

    Ans. (d)

    10. As per belief who wanted to use Indian National Congress as a safety valve?

    (a) A.O. Hume

    (b) Annie Besant

    (c) Gopal Krishna Gokhle

    (d) None of the above

    Ans. (a)

    Click here to revise Indian National Movement

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK