GK Questions & Answers on Science: Biology Terminology (Set 1)

04-JUL-2016 14:56

    Questions and Answers on Science: Biology Terminology (Set 1) consists of 10 MCQ to analyse various terms used in Biological processes which are important for various competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

    1. What is the process of intake of nutrients by an organism as well as the utilisation of these nutrients by the organisms called?

    A. Nutrition

    B. Photosynthesis

    C. Chloroplasts

    D. Digestion

    Ans. A

    2. The mode of nutrition in which an organism makes its own food from the simple inorganic material like carbon dioxide and water present in the surrounding is called:

    A. Heterotrophic nutrition

    B. Saprotrophic nutrition

    C. Autotrophic nutrition

    D. Holozoic nutrition

    Ans. C

    3. What is the mode of nutrition called in which organisms cannot make its own food from simple inorganic material and depends on other organisms for its food?

    A. Autotrophic nutrition

    B. Heterotrophic nutrition

    C. Parasitic nutrition

    D. Holozoic nutrition

    Ans. B

    4. When an organism obtains its food from decaying organic matter of dead plants, dead animals and rotten bread, etc., it is called:

    A. Parasitic nutrition

    B. Autotrophic nutrition

    C. Holozoic nutrition

    D. Saprotrophic nutrition

    Ans. D

    5. The nutrition in which an organism derives its food from the body of another living organism without killing it, it’s called:

    A. Saprotrophic nutrition

    B. Parasitic nutrition

    C. Holozoic nutrition

    D. Autotrophic nutrition

    Ans. B

    6. The nutrition in which an organism takes the complex organic food materials into its body by the process of ingestion, the ingested food is digested and then absorbed into the body cells of the organism:

    A. Parasitic nutrition

    B. Autotrophic nutrition

    C. Holozoic nutrition

    D. Heterotrophic nutrition

    Ans. C

    7. The process by which green plants make their own food from carbon dioxide and water by using sunlight energy in the presence of chlorophyll, is called:

    A. Xanthophylls

    B. Stomata

    C. Photosynthesis

    D. Chloroplast

    Ans. C

    8. Animals which eat only plants are called:

    A. Herbivores

    B. Omnivores

    C. Carnivores

    D. None of the above

    Ans. A

    9. What is the process of taking food into the body called?

    A. Digestion

    B. Assimilation

    C. Ingestion

    D. Egestion

    Ans. C

    10. The process in which the food containing large, insoluble, molecules is broken down into small, water soluble molecules is called:

    A. Digestion

    B. Absorption

    C. Ingestion

    D. Assimilation

    Ans. A

    Click here for Complete Study of General Science

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK