GK Questions & Answers on Science: Biology Terminology (Set 3)

14-JUL-2016 14:44

    Questions and Answers on Science: Biology Terminology (Set 3) consists of 10 MCQ which will help you to learn Biological terms which are important for various competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

    1. The process of removal of toxic wastes from the body of an organism is called:

    A. Transport

    B. Respiration

    C. Excretion

    D. Nutrition

    Ans. C

    2. The movement of a plant part in response to light is called:

    A. Phototropism

    B. Geotropism

    C. Chemotropism

    D. Hydrotropism

    Ans. A

    3. The movement of plant part in response to gravity is called:

    A. Thigmotropism

    B. Hydrotropism

    C. Phototropism

    D. Geotropism

    Ans. D

    4. The movement of a plant part in response to a chemical stimulus is called:

    A. Hydrotropism

    B. Chemotropism

    C. Thigmotropsim

    D. Phototropism

    Ans. B

    5. The movement of a plant part in response to water is called:

    A. Geotropism

    B. Hydrotropism

    C. Chemotropism

    D. Thigmotropism

    Ans. B

    6. The directional movement of a plant part in response to the touch of an object is called:

    A. Phototropism

    B. Geotropism

    C. Thigmotropism

    D. Hydrotropism

    Ans.C

    7. The non-directional movement of a plant part in response to the touch of an object is called:

    A. Thigmotropism

    B. Thigmonasty

    C. Phototropism

    D. Photonasty

    Ans. B

    8. The pad-like swelling at the base of each leaf of a sensitive plant is called:

    A. Pistol

    B. Scape

    C. Pulvini

    D. Foliage

    Ans. C

    9. The non-directional movement of a plant part in response to light is called:

    A. Phototropism

    B. Thigmotropism

    C. Geotropism

    D. Photonasty

    Ans. D

    10. The shorter fibres on the body of a neuron are called:

    A. Dendrites

    B. Axon

    C. Cytoplasm

    D. Myelin sheath

    Ans. A

    Click here for detail study of Biology and Practice Questions.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK