Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on Science: Biology Terminology (Set 5)

14-JUL-2016 14:52

    Questions and Answers on Science: Biology Terminology (Set 5) consists of 10 MCQ to study Biological terms which are important for various competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

    1. Those organs which have same basic structure but different functions are called:

    A. Analogous organs

    B. Speciation

    C. Fossils

    D. Homologous organs

    Ans. C

    2. Those organs which have different basic structure but have similar appearance and perform similar functions are called:

    A. Fossils

    B. Analogous organs

    C. Homologous organs

    D. Speciation

    Ans. B

    3. What are those animals called which eat both plants and animals?

    A. Omnivores

    B. Herbivores

    C. Carnivores

    D. Decomposers

    Ans. A

    4. What is the shedding of flowers, leaves and fruits followed by formation of scar tissue in a plant called?

    A. Abscission

    B. Abscisic acid

    C. Deciduous

    D. Mitosis

    Ans. A

    5. A group of glands which produce various hormones is called:

    A. Respiratory system

    B. Excretion

    C. Endocrine system

    D. Central nervous system

    Ans. C

    6. Organic constituents of soil formed by complete or partial decomposition of plant and animal material is called:

    A. Fauna

    B. Humus

    C. Fossil

    D. Compost

    Ans. B

    7. The complex feeding relationships within a community is called:

    A. Food chain

    B. Food web

    C. Trophic level

    D. All of the above

    Ans. B

    8. What are heterotrophs, mostly bacteria and fungi, when obtain food by breaking down substances in dead protoplasm are called:

    A. Omnivores

    B. Herbivores

    C. Decomposers

    D. Carnivores

    Ans. C

    9. What is the act of supplying water to a field through artificial means called?

    A. Irrigation

    B. Insecticide

    C. Fungicide

    D. Monoculture

    Ans. A

    10. What is ploughing and cultivating the land called?

    A. Irrigation

    B. Domestication

    C. Tilling

    D. Weeding

    Ans. C

    Click here to Study in detail Biology and Practice various Science Questions.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on