Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on Science: Biology-Respiration and Excretion in Plants

18-JUN-2016 12:36

    GK Questions with Answers on Science: Biology on Respiration and Excretion in Plants consists the repository of 10 MCQ and give you practice to understand the concept how Plants respire and excrete which will be helpful in solving some questions for various examinations like IAS, PSC, SSC, NDA, Railway etc.

    1. Which of the following statements are correct regarding respiration in plants?

    I. Respiration is the process of releasing energy from food.

    II. Respiration takes place individually in all parts of the plants like stem, roots, leaves etc.

    III. The rate of respiration is slow in plants whereas it is faster in humans and animals.

    Select the correct answer from the codes given below:

    A. I and III are correct

    B. I and II are correct

    C. I, II and III are correct

    D. None of the above

    Ans. C

    2. Name the process through which much needed oxygen is supplied to all the cells of the plants?

    A. Diffusion

    B. Endosmosis

    C. Exosmosis

    D. Photosynthesis

    Ans. A

    3. Due to Water logging:

    A. An air is expelled from in-between the particles of soil.

    B. Oxygen becomes unavailable to the roots of the plants.

    C. Plants respire anaerobically which produces alcohol and kill them.

    D. All the above are correct.

    Ans. D

    4. Respiration in Plants takes place through:

    A. Stomata

    B. Lenticels

    C. Both A and B

    D. Only A

    Ans. C

    5. Consider the following statements:

    A. Respiration takes place both day and night.

    B. Photosynthesis occurs during day time only.

    C. Both A and B are correct.

    D. Neither A nor B are correct.

    Ans. C

    6. Some plants store waste in their fruits in the form of solid bodies called:

    A. Raphides

    B. Lenticels

    C. Stomata

    D. Resins

    Ans. A

    7. Various methods used by plants to get rid of their waste products are:

    I. Gaseous waste through stomata and lenticels.

    II. Stored solid and liquid waste by shedding leaves, peeling of bark and falling of fruits.

    III. By secreting waste in the form of gum and resins.

    Which of the following statements is/are correct?

    A. I and II are correct.

    B. II and III are correct.

    C. I and III are correct.

    D. I, II and III are correct.

    Ans. D

    8. Name the waste products secreted by Plants?

    A. Carbon Dioxide

    B. Oxygen

    C. Water Vapour

    D. All are correct.

    Ans. D

    9. Which of the following statements is/are correct?

    I. The net gaseous exchange in leaves at night is, oxygen diffuses in and carbon dioxide diffuses out.

    II. Net gaseous exchange during day time is, oxygen diffuses out and carbon dioxide diffuses in.

    Select the correct answer from the codes given below:

    A. Only I is correct.

    B. Only II is correct

    C. Both I and II are correct.

    D. Neither I nor II is correct.

    Ans. C

    10. Name an extension of the epidermal cells of a root which is in direct contact with the soil?

    A. Root Hairs

    B. Internodes

    C. Bundle Scars

    D. Pith

    Ans. A

    Click here for detail study of the phenomena of Respiration and Excretion in Plants.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK