GK Questions & Answers on Science: Chemistry Terminology (Set 1)

18-JUN-2016 12:52

    Questions and Answers on Science: Chemistry Terminology (Set 1) consists of 10 MCQ to make you understand various terms used in chemistry and important for various competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

    1. The spreading out and mixing of a substance with another substance due to motion of its particles is called:

    A. Diffusion

    B. Vaporisation

    C. Condensation

    D. Heating

    Ans. A

    2. The process by which solid substance changes into liquid is called:

    A. Boiling

    B. Diffusion

    C. Melting

    D. Condensation

    Ans. C

    3. The process in which a liquid substance change into gas rapidly on heating is called:

    A. Vaporisation

    B. Boiling

    C. Freezing

    D. Condensation

    Ans. B

    4. What is the process called in which gas is changed into liquid by cooling?

    A. Condensation

    B. Vaporisation

    C. Melting

    D. Boiling

    Ans. A

    5. The changing of a solid directly into vapours on heating, and of vapours into solid on cooling is called:

    A. Diffusion

    B. Condensation

    C. Vaporisation

    D. Sublimation

    Ans. D

    6. A substance which cannot be split up into two or more simpler substances by the usual chemical methods of applying heat, light or electric energy is called:

    A. Element

    B. Atom

    C. Nucleus

    D. Matter

    Ans. A

    7. What is an element that is malleable and ductile, and conducts electricity called?

    A. Non-metals

    B. Metals

    C. Metalloids

    D. Ions

    Ans. B

    8. An elements that is neither malleable nor ductile, and does not conduct electricity is called:

    A. Solution

    B. Alloy

    C. Mixture

    D. Colloids

    Ans. C

    9. A substance made up of two or more elements chemically combined in a fixed proportion by mass is called:

    A. Mixture

    B. Compound

    C. Solution

    D. Suspension

    Ans. B

    10. A homogeneous mixture of two or more substances in called:

    A. Solution

    B. Suspension

    C. Colloid

    D. Metal

    Ans. A

    Click here to study detail articles on Chemistry.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK