Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on Science: Chemistry Terminology (Set 2)

22-JUN-2016 15:59

    Questions and Answers on Science: Chemistry Terminology (Set 2) consists of 10 MCQ to make you understand definitions used in various processes and reactions of chemistry which are important for competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc

    1. A homogeneous mixture of two or more substances is called:

    A. Solution

    B. Suspension

    C. Colloid

    D. Metal

    Ans. A

    2. A kind of solution in which the size of solute particles is intermediate between those in true solutions and those in suspensions is called:

    A. Suspension

    B. Colloids

    C. Solution

    D. Alloy

    Ans. B

    3. The smallest particle of an element that can take part in a chemical reaction is called:

    A. Nucleus

    B. Metal

    C. Atom

    D. Molecule

    Ans. C

    4. An electrically neutral group of two or more atoms chemically bonded together is called:

    A. Molecule

    B. Ion

    C. Element

    D. Compound

    Ans. A

    5. A positively and negatively charged atom or group of atoms is called:

    A. Nucleus

    B. Ion

    C. Compound

    D. Molecule

    Ans. B

    6. A negatively charged particle found in the atoms of all elements is called:

    A. Proton

    B. Electron

    C. Neutron

    D. Ion

    Ans. B

    7. A positively charged particle found in the atoms of all elements is called:

    A. Ion

    B. Electron

    C. Proton

    D. Neutron

    Ans. C

    8. A neutral particle found in the nucleus of an atom is called:

    A. Electron

    B. Nucleus

    C. Proton

    D. Neutron

    Ans. D

    9. A small positively charged part at the centre of an atom is called:

    A. Nucleus

    B. Neutron

    C. Electron

    D. Proton

    Ans. A

    10. Atoms of the same element having the same atomic number but different mass number are called:

    A. Radioactive isotopes

    B. Isobars

    C. Valence Electrons

    D. Isotopes

    Ans. D

    Click here to study the Chemistry in detail.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK