Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on Science: Chemistry Terminology (Set 3)

22-JUN-2016 16:06

    Questions and Answers on Science: Chemistry Terminology (Set 3) consists of 10 MCQ to analyse various terms used in chemical reactions & phenomena’s which are important for various competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

    1. Those reactions in which two or more substances combine to form a single substance is called:

    A. Combination reaction

    B. Displacement reaction

    C. Decomposition reaction

    D. Double displacement reaction

    Ans. A

    2. Those chemical substances which have a sour taste are:

    A. Salt

    B. Acid

    C. Bases

    D. None of the above

    Ans. B

    3. Those chemical substances which have a bitter taste are:

    A. Acid

    B. Bases

    C. Salt

    D. Concentrated Acids

    Ans. B

    4. The scale on which the strength of acid solutions as well as basic solutions could be represented by making use of hydrogen ion concentrations in them is called:

    A. Balance scale

    B. Platform scale

    C. Pan scale

    D. pH scale

    Ans. D

    5. A compound formed from an acid by the replacement of the hydrogen in the acid by a metal is called:

    A. Base

    B. Salt

    C. Concentrated Acid

    D. Alkali

    Ans. B

    6. What is the chemical bond formed by the transfer of electrons from one atom to another is called?

    A. Single covalent bond

    B. Ionic bond

    C. Double covalent bond

    D. Triple covalent bond

    Ans. B

    7. The chemical bond formed by the sharing of electrons between two atoms is known as:

    A. Ionic bond

    B. Triple covalent bond

    C. Covalent bond

    D. Single covalent bond

    Ans. C

    8. What is a homogeneous mixture of two or more metals called?

    A. Salt

    B. Alloy

    C. Alkali

    D. Acid

    Ans. B

    9. What is an unsaturated hydrocarbon in which the two carbon atoms are connected by a double bond called?

    A. Alkanes

    B. Alkenes

    C. Alkynes

    D. Ionic bond

    Ans. B

    10. An unsaturated hydrocarbon in which two carbon atoms are connected by a triple bond is called:

    A. Alkynes

    B. Haloalkanes

    C. Alkenes

    D. Ketones

    Ans. A

    Click here for detail study of Chemistry.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on