Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on Science: Chemistry Terminology (Set 4)

24-JUN-2016 16:00

    Questions and Answers on Science: Chemistry Terminology (Set 4) consists of 10 MCQ to make your preparation simple with the help of some common definitions used in various chemical reactions which are important for various competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

    1. The organic compounds having the same molecular formula but different structures are called:

    A. Atoms

    B. Isomers

    C. Homologous series

    D. Haloalkanes

    Ans. B

    2. What is the part of the solution that dissolves the solute called?

    A. Solvent

    B. Sol

    C. Salt

    D. None of the above

    Ans. A

    3. Compounds that contain carbon are called:

    A. Organic compound

    B. Ionic compound

    C. Alkynes

    D. Molecular compound

    Ans. A

    4. What is the mixing of air into a liquid or solid called?

    A. Aeration

    B. Aldehyde

    C. Actinides

    D. Allotropy

    Ans. A

    5. What are the different physical forms in which an element can exist called?

    A. Alkane

    B. Alloy

    C. Amine

    D. Allotropes

    Ans. D

    6. The study of heat flow is called:

    A. Combustion

    B. Calorimetry

    C. Diffusion

    D. Electrolysis

    Ans. B

    7. What is the process called when a compound combines with oxygen gas to form water, heat and carbon dioxide?

    A. Electrolysis

    B. Combustion

    C. Diffusion

    D. Calorimetry

    Ans. B

    8. When a gas moves through an opening into a chamber that contains no pressure, it is called:

    A. Effusion

    B. Diffusion

    C. Combustion

    D. Osmosis

    Ans. A

    9. When a substance loses electrons, it is called:

    A. Corrosion

    B. Rust

    C. Oxidation

    D. Osmosis

    Ans. C

    10. What is the substance that has an unstable nucleus that can fall apart called?

    A. Organic compound

    B. Radioactive

    C. Nuclear fission

    D. Nuclear fusion

    Ans. B

    Click here to study Chemistry in detail.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on