GK Questions & Answers on Science: Chemistry Terminology (Set 5)

24-JUN-2016 16:05

    Questions and Answers on Science: Chemistry Terminology (Set 5) consists of 10 MCQ to learn and understand various definitions used in chemical reactions & phenomena’s which are important for various competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

    1. A reaction that has both oxidation and reduction, is called:

    A. Redox reaction

    B. Decomposition reaction

    C. Synthesis reaction

    D. Double displacement reaction

    Ans. A

    2. The solid that gets dissolved in a solution is called:

    A. Solvent

    B. Sol

    C. Solute

    D. None of the above

    Ans. C

    3. When a solid can change directly into gas, it is called:

    A. Boiling

    B. Condensation

    C. Sublimation

    D. Evaporation

    Ans. C

    4. The measurement of how much molecules on a liquid tend to stick to each other is called:

    A. Suspension

    B. Synthesis

    C. Surface Tension

    D. Transition State

    Ans. C

    5. The elements in group 17 of a periodic table are called:

    A. Halogens

    B. Zerovalent

    C. Transition elements

    D. Actinide series

    Ans. A

    6. When two substances don’t dissolve they are called:

    A. Solute

    B. Solvent

    C. Immiscible

    D. Solution

    Ans. C

    7. A substance that slows down chemical reaction is called:

    A. Inhibitor

    B. Ketone

    C. Kelvin

    D. Nuclear reaction

    Ans. A

    8. The number of moles of solute per kilogram of solvent in a solution is called:

    A. Molar mass

    B. Molar Volume

    C. Molality

    D. Molarity

    Ans. C

    9. When the concentration of acid is determined by neutralising it, is called:

    A. Transition state

    B. Theoretical yield

    C. Titration

    D. Thermodynamics

    Ans. A

    10. The outermost electrons in an atom are called:

    A. Valence electrons

    B. Valency

    C. Neutrons

    D. Protons

    Ans. A

    Click here to study A complete syllabus of Chemistry in detail.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK