GK Questions & Answers on Science: Physics Scientific devices /Equipments (Set 2)

Questions and Answers on Science: Physics Scientific devices /Equipments (Set 2) consists the repository of 10 MCQs to learn various scientific measuring devices or equipments, its uses, applications etc. which are important for all competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.
Updated: Jul 1, 2016 13:43 IST

Questions and Answers on Science: Physics Scientific devices /Equipments (Set 2) consists the repository of 10 MCQs to learn various scientific measuring devices or equipments, its uses, applications etc. which are important for all competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

Q1. Which device is used to measure the depth of seas and oceans?

A. Gravometer

B. Fathometer

C. Gyroscope

D. Dilatometers

Ans. B

Q2. Name a devise used to measure the sharpness of the electric current?

A. Gravometer

B. Electrometer

C. Galvanometer

D. Dynamometer

Ans. C

Q3. Name an instrument used to measure the sound waves inside the water?

A. Comograph

B. Dictaphone

C. Crescograph

D. Hydrophone

Ans. D

Q4. Name a device used to measure atmospheric humidity?

A. Hygrometer

B. Gravometer

C. Avometer

D. Calorimeter

Ans. A

Q5. Which device is used to detect and measure the purification of the milk?

A. Microphone

B. Heart Lungs Machine

C. Ganong Respiratory

D. Lactometer

Ans. D

Q6. The equipment through which any substance be cut into very small pieces:

A. Manometer

B. Microtome

C. Micrometer

D. Machmeter

Ans. B

Q7. Through which device the illumination and intensity of two light sources are compared?

A. Pyrometer

B. Phototeligraphic

C. Photometer

D. Periscope

Ans. C

Q8. Name a device through which the truthness of the human being is examined?

A. Paicnometer

B. Quadrant

C. Polygraph

D. Radiometer

Ans. C

Q9. Which devise is used to measure the intensity of the earthquake?

A. Seismograph

B. Oscilliograph

C. Comograph

D. Cardiograph

Ans. A

Q10. Which device is used to listen the vibrations of the heart and lungs?

A. Spectroscope

B. Stethoscope

C. Stereoscope

D. None of the above

Ans. B

Get the latest General Knowledge and Current Affairs from all over India and world for all competitive exams.
Comment (0)

Post Comment

6 + 7 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.

    Related Categories