Search

GK Questions and Answers on India-Pakistan border

India and Pakistan were united before August 1947 but after partition they became two separate countries. Pakistan celebrate their independence day on 14 August while India on 15 August. Let us find out through questions and answers about the states of India that share boundaries with Pakistan.
Sep 18, 2019 12:25 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on India-Pakistan border
GK Quiz on India-Pakistan border

On August, 1947 Radcliffe line was declared as boundary between India and Pakistan. Therefore, Radcliffe line separates India from Pakistan as well as Bangladesh. India and Pakistan are neighbouring countries and the India-Pakistan border can be seen from space at night because India has installed around 1, 50,000 flood lights on around 50,000 poles.

1. Which Indian State/States share boundaries with Pakistan?

A. Jammu and Kashmir

B. Rajasthan

C. Gujarat

D. All the above

Ans. D

Explanation: Indian states that share boundaries with Pakistan are: Jammu and Kashmir, Rajasthan, Gujarat and Punjab.

2. India and Pakistan border is also known as .......

A. Zero point border

B. International Border

C. Coastal Border

D. None of the above

Ans. B

Explanation: India and Pakistan border is also known as International Border (IB).

3. What is the total length of India-Pakistan border?

A. 3000 km

B. 3120 Km

C. 3223 Km

D. 3323 Km

Ans. D

Explanation: The total length of India-Pakistan border is 3,323 kilometres.

4. What is the length of Jammu and Kashmir border shares with Pakistan?

A. 1,222 Km

B. 1234 Km

C. 1239 Km

D. 1240 Km

Ans. A

Explanation: Jammu and Kashmir share border with Pakistan and its length is 1,222 Km.

5. What is the length of the border of Rajasthan shares with Pakistan?

A. 1100 Km

B. 1120 Km

C. 1160 Km

D. 1170 Km

Ans. D

Explanation: The length of the border of Rajasthan shared with Pakistan is 1170 Km.

What were the reasons behind India-Pakistan War and its effects?

6. When borders of Pakistan were drawn?

A. 14 August, 1947

B. 15 August, 1947

C. 16 August, 1947

D. 17 August, 1947

Ans. D

Explanation: The borders of Pakistan were drawn just after two days of partition that is on 17 August, 1947. Let us tell you that the Radcliffe Line was officially announced on August 17, 1947, a few days after the independence of India and Pakistan.

7. The first capital of independent Pakistan was.....

A. Karachi

B. Faisalabad

C. Islamabad

D. Lahore

Ans. A

Explanation: The first capital of independent Pakistan was Karachi.

8. Who drew up the borders for newly independent Pakistan?

A. Lord Mountbatten

B. Sir Cyril Radcliffe

C. Clement Atlee

D. None of the above

Ans. B

Explanation: Sir Cyril Radcliffe drew up the borders for newly independent Pakistan.

9. Which state of India share border of length 425 km with Pakistan?

A. Gujarat

B. Rajasthan

C. Punjab

D. Jammu and Kashmir

Ans. C

Explanation: Punjab, share border with Pakistan of length 425 km.

10. Which state of India share longest border with Pakistan?

A. Jammu and Kashmir

B. Rajasthan

C. Gujarat

D. Punjab

Ans. A

Explanation: Jammu and Kashmir, the state of India share longest border with Pakistan having a length of 1222 km, followed by Rajasthan with 1170 km. Gujarat has 506 km, while Punjab has 425 km.

So, now you may have come to know about the India and Pakistan borders and the boundaries shared between them. 

Which States of India share boundaries with Pakistan? 

Which States of India share boundaries with Bangladesh?