Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Indian History: Systems of Indian Philosophy Set II

20-JUL-2016 09:36

    GK Questions with Answers on Ancient Indian History: Systems of Indian Philosophy Set II consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Consider the following statement (s) is/are related to the Yoga

    I. Yoga accepts the twenty five principles of Sankhya school along with Isvara or God as the twenty-sixth. So it is more theistic.

    II. Yoga gives the theological steps to realize the purusha distinct from prakriti.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    2. Consider the following statement (s) is/are related to the Shuddhadvaita

    I. Shuddadvaita is the “purely non-dual” philosophy propounded by Vallabhacharya (1479-1531 CE), the founding philosopher and guru of the Vallabha

    sampradaya (“tradition of Vallabh”) or Pushtimarg (“The path of grace”), a Hindu Vaishnava tradition focused on the worship of Krishna.

    II. Vallabhacharya believes that God (Brahm) is pure and non-dualistic, but at the same time, unlike Shankaracharya, he strongly believes that the souls and

    Nature (universe) are not illusion but real.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    3. Which of the following statement (s) is/are related to the Acintya Bheda Abheda?

    I. It is believed that this philosophy was taught by the movement’s theological founder Chaitanya Mahaprabhu (1486 – 1534) and differentiates the Gaudiya (In

    Bengal) tradition from the other Vaishnava Sampradayas.

    II. It can best be understood as an integration of a strict dualist (Dvaita) view of Madhvacharya and the qualified monism Vishishtadvaita of Ramanujacharya

    while rejecting the absolute monism Advaita of Adi Sankara.

    Code:

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    4.  Which of the following statement (s) is/are correct about Indian School of Philosophy?

    A. Jiva (a living being) is that state in which puruṣa is bonded to prakṛti in some form.

    B. Purusha, also called atma, is immutable, eternal and conscious by its very nature.

    C. Both A & B

    D. None of the above

    Ans: C

    5. Which of the following is the basic tattvas or principles Sankhya System?

    A. Prakriti or primordial matter (matter, creative agency, energy) ; and Purusha or individual conscious being (self or soul or mind)

    B. Prakriti or primordial matter (matter, creative agency, energy) ; and Yoga (self or soul or mind)

    C. Prakriti or primordial matter (matter, creative agency, energy) ; and Ayurveda

    D. None of the above

    Ans: A

    6. Consider the following statement (s) is/are related to the Nyaya Sutras

    I. Its methodology is based on a system of logic that has subsequently been adopted by the majority of the Indian schools, in much the same way as Aristotelian

    logic has influenced Western philosophy.

    II. Its followers believe that obtaining valid knowledge (the four sources of which are perception, inference, comparison and testimony)  (PICT) is the only way to

    gain release from suffering.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    7. Consider the following statement (s) is/are related to the  Vaisheshika

    I. The Vaisheshika School was founded by Kapila Muni in the 6th Century B.C., and it is atomist and pluralist in nature.

    II. The basis of the school’s philosophy is that all objects in the chemical universe are reducible to a finite number of atoms, and Brahman is regarded as the

    fundamental force that causes consciousness in these atoms.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A.I only

    B.II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    8. Consider the following statement (s) is/are related to the Purva Mimamsa

    I. This school eventually merged because of their closely related metaphysical theories (although Vaisheshika only accepted perception and inference as sources

    of valid knowledge).

    II. Mimamsa accept the logical and philosophical teachings of the other schools, they insist that salvation can only be attained by acting in accordance with the

    prescriptions of the Vedas.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: B

    9. Consider the following statement (s) is/are related to the Adi Shankara

    I. Adi Shankara is most known for his systematic reviews and commentaries (Bhasyas) on ancient Indian texts.

    II. Adi Sankara organised the Hindu monks under four Mathas (मठ) (monasteries), with the headquarters at Dvaraka in the West, Jagannatha Puri in the East,

    Sringeri in the South and Badrikashrama in the North.


    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    10. Which of the following is/are the key principle of Vishishtadvaita?

    A. Tattva

    B. Hita

    C. Purushartha

    D. All of the above

    Ans: D

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on