Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Indian History: Systems of Indian Philosophy Set V

08-AUG-2016 09:58

    GK Questions with Answers on Ancient Indian History: Systems of Indian Philosophy Set V consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Which of the following is the correct sequence of creation as per Samkhya Philosophy?

    A. Purusakta, Prakrati, Ahankar, Mahat

    B. Prakrati, Purusa, Ahankar, Mahat

    C. Prakrati, Purusa, Mahat, Alankar

    D. Purusa, Prakrati, Mahat, Ahankar

    Ans: D

    2. Which of the following philosophy stated “Do not care to know various theories about God and Soul; do good and be good; that will take you to whatever truth there is” ?

    A. Philosophy of Sankhya

    B. Philosophy of Buddhism

    C. Philosophy of Vedanta

    D. Philosophy of Jainism

    Ans: B

    3. Which of the following philosophy advocates the individualism?

    A. Philosophy of Jainism

    B. Philosophy of Samkhya

    C. Philosophy of Buddhism

    D. None of the above

    Ans: A

    4. Which of the following are the two division Schools of Indian Philosophy?

    A. Buddhism and Jainism

    B. Advaita and Dwitya

    C. Theistic and Atheistic

    D. Orthodox and Heterodox

    Ans: D

    5. Which is the ultimate goal of education in Jainism?

    A. Non-violence

    B. Renunciation

    C. Moksha

    D. Voluntary promotion of human welfare

    Ans: C

    6. Which of the following is the ceremony of initiation of education in Buddhism?

    A. Siksha

    B. Upanayanam

    C. Pabajja

    D. Diksha

     Ans: C

    7. Which of the following is/are mantra of Jainism?

    A. All sinful acts are renounced for life-long

    B. All philanthropies acts are renounced for life-long

    C. Both A & B

    D. None of the above

    Ans: A

    8. How many schools of orthodox in the School of Indian Philosophy?

    A. Three

    B. Four

    C. Five

    D. Six

    Ans: D

    9. Which of the following philosophy is attributed to the Makkhali Gosala?

    A. Cārvāka philosophy

    B. Ajivika philosophy

    C. Buddhist philosophy

    D. Jain philosophy

    Ans: B

    10. The term 'Philosophy' is derived from which of the following?

    A. Ancient Greek

    B. Ancient Roman

    C. Hebrew Language

    D. English

    Ans: A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on