Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Indian Literature Set I

09-AUG-2016 12:51

    GK Questions with Answers on Ancient Indian Literature Set I consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Which of the following Indian literature is the earliest known works?

    A. Puranas

    B. Rig Vedas

    C. Sama Vedas

    D. Rajtrangini

    Ans: B

    2. Which Indian literature is a collection of 1028 hymns written in Vedic Sanskrit?

    A. Rig Vedas

    B. Sama Vedas

    C. Brahamans

    D. Aryankas

    Ans: A

    3. Which statement (s) is/are correct about Aryankas?

    I. It is a treatise of forest which explain the the rituals while dwelling into the philosophical discussions of the Brahmanas.

    II. They record the transitions between ritualistic symbolism of Brahmanas and philosophical aspects of Upanishads.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    4. Consider the following statements:

    I. Brahmanas and Aryankas followed by philosophical doctrines of Upanishads

    II. Brahmanas are contains detailed explanation about Vedic literature and instructions.

    Which statement (s) is/are correct about Ancient Indian literature?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    5. Which Ancient Indian literature deals with concepts about origin of universe, death and birth, material and spiritual world?

    A. Rig Vedas

    B. AtharvaVedas

    C. Aryankas

    D. Upanishad

    Ans: D

    6. Consider the following statement (s) related to the Ancient Sanskrit literature:

    I. The works of Kalidasa include the Kumarsambhava, the Raghuvamsha, the Meghaduta, the Abhijnanshakuntalam are considered classics in field of poetry and style.

    II. Bana wrote Harshacharita which is a biography of King Harsha and Kadambari.

    III. Dandin wrote Daskumarcharita (the tale of 10 prince).

    Which statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. I & III

    D. All of the above

    Ans: D

    7. Which of the following statement is correct about South-Indian Literature?

    A. In Southern India, the ancient Indian writings were written in four Dravidian languages which developed their own script and literature, these are, Tamil, Telugu, Kannada,

    Malayalam.

    B. Tamil is the oldest with literature dating back to early centuries of Christian era. This developed during the three Sangams(assemblies of poets and writers) held during

    different times.

    C. Both A & B

    D. None of the above

    Ans: C

    8. Who among the following wrote the Kural, which deals with many aspects of life and religion?

    A. Thiruvalluvar

    B. Ayaikar

    C. Shankracharya

    D. Rishi Agasta

    Ans: A

    9. Which is a work of Tamil Grammar that is said to be the earliest extant work of Tamil Literature?

    A. Tolkāppiyam

    B. Patinenmēlkanakku

    C. Patinenkīlkanakku

    D. None of the above

    Ans: A

    10. Which Sangam literature was composed by Jain monks and the theme is the transient nature of life and youth?

    A. Nanmanikkatiga

    B. Naaladiyar

    C. Inna Narpathu

    D. Iniyavai Narpathu

    Ans: B

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on