Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Indian Literature Set II

10-AUG-2016 12:15

    GK Questions with Answers on Ancient Indian Literature Set II consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1.Which of the following Sangam Text is the collection of 100 songs of Vilambi Naganaar and deals conditions / emotions of 4 types of people who cannot sleep in the night and they are thief, lovelorn, after money, and worrying about losing money?

    A. Nanmanikkatiga

    B. Acharakkovai

    C. Thirikatukam

    D. Kalavazhi Narpathu

    Ans: A

    2. Which of the following Tamil literature was written by Ilango Adigal, brother of Senguvattan, a Chera King and who was a Jain monk is a highly regarded epic?

    A. Kainnilai

    B. Elathi

    C. Silappatikaram

    D. None of the above

    Ans: C

    3. Which of the following Ancient Indian literature was a treatise on the science of governance?

    A. Manusmriti

    B. Arthsashtra

    C. Mahabharata

    D. None of the above

    Ans: B

    4. Consider the following statement (s) is/are related to the Smritis:

    I. It deals with the performance of duties, customs and laws prescribed according to Dharma

    II. It is concerned mainly with the rules of the organization of the monasteries.

     Which of the above statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    5. Which of the following ancient treatise was the great Buddhist work consisting of dialogues between the Indo-Greek King Menander and the Buddhist philosopher Nagasena?

    A. Milnda Panha

    B. Sutta Patika

    C. Vinayapitaka

    D. Buddhhacharita

    Ans: A

    6. Who among the following renowned Scholar wrote the biography of King Harsha and Kadambari?

    A. Bharavi

    B. Bhartrihari

    C. Bana

    D. Magha

    Ans: C

    7. Which was/were the greatest poetry and drama work of Kaildas?

    A. Kumarasambhava

    B. Raghuvamsa

    C. Meghaduta

    D. All of the above

    Ans: D

    8. Which Buddhist literature consists of dialogues between the Buddha and his followers?

    A. Milnda Panha

    B. Sutta Patika

    C. Vinayapitaka

    D. Buddhhacharita

    Ans: B

    9. Which ancient account describes the Nandas expedition over all their rival monarchs that make them powerful rulers of North India?

    A. Manusmriti

    B. Vedas

    C. Puranas

    D. Brahamanas

    Ans: C

    10. Who has given the treatise on the rule of the Pandyan kingdom by Pandala a daughter of Herakles?

    A. Megasthenes

    B. Kautilya

    C. Banabhatt

    D. Kalidas

    Ans: A

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK