Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Indian Literature Set III

07-SEP-2016 16:57

    GK Questions with Answers on Ancient Indian Literature Set III consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Which was the world- famous treatise of the amorous arts?

    A. Kamasutra

    B. Vemanasatakam

    C. Both A & B

    D. Neither A & B

    Ans: A

    2.  Who among the following 8th century Sanskrit poet wrote Gandavadha which describes the exploits of Yasoverman (king of Kanyakubj) ?

    A. Vagabhatta

    B. Vemana

    C. Vidyapati

    D. Vakpati

    Ans: D

    3. Which of the following Assamese literature is Buddhist songs composed in the 8th to 12th centuries?

    A. Charyapadas

    B. Kotha Ramayana

    C. Drona Parva

    D. None of the above

    Ans: A

    4. Which is a treatise on the science of governance?

    A. Mahabharata

    B. Ramayana

    C. Kautilya’s Arthshastra

    D. Chandrawati Ramayana

    Ans:  C

    Symbols of Christmas: blast of celebration

    5. Consider the following statement (s) related to the Manusmriti

    1. Smritis dealt with the performance of duties, customs and laws prescribed according to Dharma.

    2. Consists mainly of dialogues between the Buddha and his followers.

    Which of the above statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    6. Which of the following is/are poetry and drama?

    A. Kumarasambhava

    B. Raghuvamsa

    C. Abhijnanashakuntalam

    D. All of the above

    Ans: D

    7. Select the correct pair of writer and their book:

    A. Bhavabhuti's Utter -Ramacharita

    B. Bharavi's Mricchakatika

    C. Vishakhadatta's Rajdoot

    D. Shudraka's Kirtarjuniya

    Ans: A

    8. Which ancient literature contains short stories that have the priceless treasure of morality and knowledge?

    A. Panchtanra

    B. Hitopdesha

    C. Mahabharata

    D. None of the above

    Ans: B

    9. Select the correct statement (s) is/are correct about Upanishad philosophy.

    A. Indicates learning from a spiritual teacher.

    B. Indicates learning from best teacher.

    C. Indicates learning from best teacher who have morality and knowledge.

    D. All of the above

    Ans: A

    10. Consider the following statement (s) is/are related to the Atharva Veda.

    I. The Atharva Veda basically consists of charms and spells that were prevalent at that time in the society.

    II. The Atharva Veda presents a portrait of the Vedic society. One can find an independent and parallel stream of knowledge and thought in the Atharva Veda.

    Which of the above statement (s) is/ are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    History Quiz

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on