Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Indian Literature Set IV

09-SEP-2016 12:39

    GK Questions with Answers on Ancient Indian Literature Set IV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Consider the following statement (S) related to the Ancient Indian Literature

    I. Vedas, Puranas, Kautilya’s Arthashastra, and other literature besides foreign accounts are only available literary sources that restructure the Ancient Indian History

    II. The archaeological sources like epigraphic, numismatic and architectural remains besides archaeological explorations and excavations also help in restructuring Ancient Indian History.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    2. Consider the following statement (s) regarding Ancient Indian Literature that helps in restructuring of Indian history

    I.  Ancient literature is religious in nature, and contain exaggerated mythical story without any chronology i.e., puranic and epic literature

    II. A large number of inscriptions, coins and local chronicles do indicate an effort towards history writing.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    3. Consider the following statements regarding the Vedic literature available for reconstructing the ancient Indian history:

    I. Vedic literature, mainly the four Vedas i.e. Rig, Yajur, Sama and Atharva Vedas, are entirely in a different language, which can be called the Vedic language.

    II. The vocabulary of Vedic literature contains a wide range of meaning and at times different in grammatical usages.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. None of the above

    Ans: C

    4. Which of the following statement is/are correct?

    I. Panini's Ashtadhyayi, book on grammar in eight chapters is the final culmination of this excellent art of writing in sutra (precepts) in which every chapter is precisely interwoven.

    II. The Brahmanas elaborates vedic caste system of the society.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. None of the above

    Ans: B

    “History of Ancient India”: A Complete Study Material

    5. Select the correct language in which Jain and Buddhist literature were written?

    A. Prakrit

    B. Pali

    C. Sanskrit

    D. Both A & B

    Ans: D

    6. Consider the following statement(s) regarding the Dharmasutras and the Smritis:

    I. Texts were considered as the rules and regulations for the general public and for the rulers.

    II. Dharmasutras and the Smritis can also be termed in the modern concept as the constitution and law books for the ancient Indian polity and society.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A. Only I

    B. I and II

    C. Both I & II

    D. None of the above

    Ans: C

    7. Consider the following statement (s) related with the Kautilya’s Arthashastra:

    I. Kautilya’s Arthashastra is a book on statecraft was written in Gupta Period.

    II. Arthashastra was written in the fourth century B.C. by Kautilya, from which it appeared a tradition of writing on and teaching of statecrafts because Kautilya acknowledges

    his debt to his predecessors in the field.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. None of the above

    Ans: B

    8. Who among the following has written the play of Mudrarakshasha (narrates the ascent of the king Chandragupta Maurya)?

    A. Kautilya

    B. Vishakhadatta

    C. Kalidasa

    D. Panini

    Ans: B

    9. Who among the following has written Malavikagnimitram?

    A. Pusyamitra Sunga

    B. Banabhatta

    C. Kautilya

    D. Kalidasa

    Ans: D

    10. Which of the following statement (s) is/are not correct about the Sangam literature?

    A. The Sangam literature describes many kings and dynasties of South India.

    B. The Sangam literature describes many kings and dynasties of North India.

    C. Sangama is compilation of poems by group of poets of different times patronised by many chiefs and kings.

    D. Both  B & C

    Ans: B

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

     

     

     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK