Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set II

14-JUN-2016 15:03

    GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set II consists of 10 MCQs which are made while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an exam point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. Which of the following type of forest occupies the largest area in India?

    A. Tropical Moist Deciduous Forest

    B. Sub-tropical Dry Evergreen Forest

    C. Montane Wet Temperate Forest

    D. Tropical Wet Evergreen Forest

    Answer: A

    2. Which of the following is the first National Park of India?

    A. Periyar

    B. Raja ji

    C. Jim Corbett

    D. Bandipur

    Answer: C

    3. Name the forests in which teak is the most dominant species?

    A. Tropical Evergreen forests

    B. Tropical Thorn forests and scrubs

    C. Tropical Deciduous forests

    D. Mangrove forests

    Answer: C

    4. In which type of forests does Sundari tree belong?

    A. Tropical Evergreen forests

    B. Tropical Thorn forests and scrubs

    C. Tropical Deciduous forests

    D. Mangrove forests

    Answer: D

    5. Red data book provides data on?

    A. Red lions

    B. Red birds

    C. List of plant and animals

    D. Endangered plants and animals

    Answer: D

    6. Which part of the Himalayas are covered with dense forest?

    A. Southern

    B. Northern

    C. Eastern

    D. Western

    Answer: C

    7. A very large ecosystem on land having distinct type of vegetation and wildlife is called?

    A. Ecology

    B. Biome

    C. Biodiversity

    D. Biosphere reserve

    Answer: B

    8. Which of the following country has the highest biodiversity?

    A. India

    B. Brazil

    C. Russia

    D. South Africa

    Answer: B

    9. In which of the following areas we will find pitcher plant?

    A. Sunderban Deltas

    B. Thar desert

    C. Western Ghats

    D. Rain forests of North-East India

    Answer: D

    10. Which of the following features is not related to the Biodiversity hot spots?

    A. Large number of species

    B. Abundance of endemic species

    C. Large number of exotic species

    D. Destruction of habitat

    Answer: D

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK