Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set III

14-JUN-2016 12:14

    GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set III consists of 10 MCQs which are made while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an exam point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. In which among the following places of the world all species of ' Lemur' are endemic?

    A. New Caledonia
    B. Galapagos Islands
    C. Madagascar
    D. None of the above

    Answer: C

    2. On which date International Day for Biodiversity is observed?

    A. May, 15
    B. May, 20
    C. May, 22
    D. June, 5

    Answer: C

    3. Which among the following country is considered to have the world’s first sustainable bio-fuels economy?

    A. India
    B. Brazil
    C. Australia
    D. South Africa

    Answer: B

    4. Largest share in global mangrove areas are found in?

    A. India
    B. Brazil
    C. Indonesia
    D. South Africa

    Answer: C

    5. The ‘thickness’ of Stratospheric Ozone layer is measured in?

    A. Donson Units
    B. Candella
    C.Melson Units
    D. Sieverts

    Answer: A

    6. Which of the following region is known as a hotspot for cactus biodiversity?

    A. Sahara Desert
    B. Tehuacan valley
    C. Caatinga scrub
    D. None of the above

    Answer: B

    7. Montreal protocol is related to?

    A. Ozone Layer
    B. Extinct species
    C.Endangered Birds
    D. None of the above

    Answer: A

    8. Kanha National park is located at?

    A. Uttarakhand
    B. Uttar Pradesh
    C. Bihar
    D. Madhya Pradesh

    Answer:  D

    9. Valmiki National Park and Wildlife Sanctuary is located at?

    A. Uttarakhand
    B. Uttar Pradesh
    C. Maharashtra
    D. Bihar

    Answer: D

    10. Which of the following is the correct definition of ‘Biodiversity’?

    A. The variety of plant and animal life in the world or in a particular habitat, a high level of which is usually considered to be important and desirable.
    B. It encompasses the interaction of all living species. Climate, weather, and natural resources that affect human survival and economic activity.
    C. Both A & B
    D. None of the above

    Answer: A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK