Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set I

20-SEP-2016 11:05

    GK Questions with answers on GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set I consist of 10 MCQs that are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. What is the average density of Earth's surface?

    A. 5.5 gms/c.c.

    B. 6.5 gms/c.c.

    C. 15 gms/c.c.

    D. 21 gms/c.c.

    Ans: A

    2. Which of the following pollutant is not present in the vehicular emissions?

    A. Lead

    B. Ammonia

    C. Carbon Monoxide

    D. Particulate Matter

    Ans: B

    3. Which microorganism acts as a biological indicator for the Sulphur dioxide pollution?

    A. Cyanobacterium

    B. Algae

    C. Pseudomonas

    D. Lichens

    Ans: D

    4. Which of the following plant species introduced in India appeared to be a trouble due to its heavy growth in the Indian water bodies?

    A. Eichhornia

    B. Pistia

    C. Cinchona

    D. Nux Vomica

    Ans: A

    Basics of Environment and Ecology

    5. When oxides of sulphur and nitrogen are present in the rain, the rain water becomes:-

    A. Acidic

    B. Basic

    C. Neutral

    D. Colourful

    Ans: A

    6. The compound containing three atoms of oxygen which protects the environment is known as:-

    A. Hydrogen Peroxide

    B. Water

    C. Ozone

    D. Nitrous oxide

    Ans: C

    7. In which of the following years, oil spills in the Gulf of Mexico occurred?

    A. 2012

    B. 2010

    C. 2013

    D. 2007

    Ans: B

    Ecosystem

    8. The term used for the conservation of ecosystem, natural habitats and the maintenance and recovery of viable population of species in their natural surroundings is:  

    A. Core Conservation

    B. In-Situ Conservation

    C. Ex-Situ Conservation

    D. Peripheral Conservation

    Ans: C

    9. Which of the following day is celebrated as World Environment Day?

    A. 20-Jan

    B. 05-Jun

    C. 10-Mar

    D. 21-Dec

    Ans: B

    10. In which of the following years, 'Project Tiger' was launched in India?

    A. 1975

    B. 1972

    C. 1872

    D. 1990

    Ans: B

    Wildlife and its Conservation

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on