GK Questions with answers on India: An Overview

24-OCT-2016 17:09

    GK Questions with answers on India: An Overview which is consists of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. Which of the following countries have a border with India to the North West:

    A. Srilanka

    B. Pakistan

    C. China

    D. Bhutan

    Ans: B

    2. Which state in India has the highest literacy rate?

    A. Tamil Nadu

    B. Kerala

    C. Mizoram

    D. Lakshadweep

    Ans: B

    3. What is the ratio of the width of the Indian Flag to the its Length:

    A. 1:1

    B. 2:3

    C. 4:2

    D. 2:4

    Ans: B

    4. The song Jana-gana-Mana was originally composed in:

    A. Bengali

    B. Hindi

    C. Urdu

    D. Sanskrit

    Ans: A

    5. The song Vande Mantaram was composed by:

    A. Rabindranath Tagore

    B. Bankimchandra Chatterjee

    C. C. Saratchandra Chatterjee

    D. None of the Above

    Ans: B

    6. The National Animal of India is the:

    A. Tiger

    B. Lion

    C. Peacock

    D. Leopard

    Ans:  A

    7. The National Tree of India is the:

    A. Neem Tree

    B. Lotus Tree

    C. Banyan Tree

    D. Mango Tree

    Ans: C

    8. The National Fruit of India is the :

    A. Mango

    B. Lotus Fruit

    C. Gauva

    D. Papaya

    Ans:  A

    9. The constitution of India was adopted on:

    A. 1947

    B. 1948

    C. 1949

    D. 1950

    Ans: C

    10. Which of the following is a true statement?

    A. India comprises of  28 states and 6 Union Territories

    B. India comprises of 28 states and 5 Union Territories

    C. India comprises of 29 states and 7 Union Territories

    D. Indian comprises of 28 states and 8 Union Territories

    Ans: C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK