GK Questions with answers on Indian Economy Set XXIV

Dear students, find a set of 10 questions along with answers from the Indian Economy based on the different topics. We hope that this set will not only help the competitive aspirants but also college-going students.
Created On: Mar 12, 2021 13:15 IST
Modified On: Mar 12, 2021 13:17 IST
GK Quiz on Indian Economy
GK Quiz on Indian Economy

Dear students, find a set of 10 questions along with answers from the Indian Economy based on the different topics. We hope that this set will not only help the competitive aspirants but also college-going students.

1.  Which of the following regulates the working of share markets in India?
(a)  MRTP Act
(b)  FERA
(c)  FEMA
(d)  None of these
Ans. d

2.  Which of the following panel was appointed to put forward recommendations of GAAR?
(a)  Reddy panel
(b)  P. Shome panel
(c)  Rangarajan panel
(d)  None of these
Ans. b

3.  SDR is the currency of IMF, which is called as………….also.
(a)  White gold
(b)  Book keeping entry only
(c)  Paper gold
(d)  Yellow metal
Ans. c

4.  What is MCX-SX?
(a)  Third online trading share market in India
(b)  A new insurance company which is not registered with the government yet.
(c)  Online trading market on paper only.
(d)  Online trading market dealing only in gold.
Ans. a

5.  Open market operations (OMOs) are related to…….
(a)  Fiscal policy
(b)  Monetary policy
(c)  Labour policy
(d)  Agricultural policy
Ans. b

6.  Who regulates finance market in India?
(a)  Ministry of finance
(b)  Reserve bank of India
(c)  Ministry of trade and commerce
(d)  SEBI
Ans. d

7.  Which of the following is a credit rating agency?
(a)  CRY
(b)  IBRD
(c)  ICRA
(d)  IRDA
Ans. c

8.  When was COPRA implemented in India?
(a)  1984
(b)  1985
(c)  1986
(d)  1988
Ans. c

9.  The rate at which the RBI gives short term Loan to commercial banks?
(a)  Bank rate
(b)  Repo rate
(c)   Reverse Repo Rate
(d)  Prime lending rate
Ans. b

10.  Which of the following is a direct tax?
(a)  Corporation tax
(b)  Custom duty
(c)  Excise duty
(d)  Service tax
Ans. a

600+ Important GK Questions & Answers on Indian Economy

To play a quiz on Indian Economy click here...

Comment (1)

Post Comment

7 + 8 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • Vishal prajapatiMar 15, 2021
    Is this really important for ssc chsl exa. S
    Reply

Related Categories