Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Indian Economy Set XXV

08-JUL-2016 17:53

    Jagaran josh is presenting a GK quiz with answers on Indian Economy. In this set we included only those kinds of questions which are asked in the exams like IAS/PCS/ SSC and CDS etc.

     

    1. Which of the following is NOT true about indirect tax?
    (a) Wealth tax is direct tax.
    (b) It is imposed by the central government but collected by the state government and handed over to central govt.
    (c) In the budget of 2016-17, income tax collections was more than non tax revenue
    (d) In the budget of 2016-17, income tax collection was 14% of total revenue of the central government.
    Ans. b

    2. Which bank, takes care of agriculture & rural finance.

    (a) IDBI
    (b) IFC
    (c) RBI
    (d) NABARD
    Ans. d

    3. What is CRR?

    (a) The rate at which commercial banks borrow money from the Reserve Bank of India.
    (b) The rate at which RBI borrow money from the commercial banks.
    (c) It’s a rate at which RBI decides the sale and purchase of capital assets with foreign banks.
    (d) It’s a proportion of cash, the commercial banks have to deposit with the RBI.
    Ans. d

    4. Who imposes corporation tax in India?

    (a) State govt.
    (b) Central govt.
    (c) State and central both
    (d) Local govt.
    Ans. b

    5. Dunkel draft is related to ………
    (a) Associated with uruguay round
    (b) Related to atomic treaty among nations
    (c) Related to super 301
    (d) Related to check drug trade
    Ans. a

    6. Who designed the symbol of Indian rupee?
    (a) Rakesh kumar
    (b) Udit raj
    (c) D. Uday kumar
    (d) Dr. Raj kumar
    Ans. c

    7. Who had given the concept of zero based budgeting?
    (a) Peter drucker
    (b) Peter Pyhrr
    (c) Jagdish bhagwati
    (d) None of these
    Ans. b

    8. Who develops and updates Global hunger Index?
    (a) UNICEF
    (b) WTO
    (c) FAO
    (d) International Food Policy Research Institute
    Ans. d

    9. ‘ECOMARK’ a symbol is related to ……

    (a) Agricultural goods
    (b) Manufacturing goods
    (c) Goods of best quality
    (d) Goods safe for environment
    And. d

    10. What kind of convertibility of currency is permitted in India?
    (a) Capital account
    (b) Current account
    (c) Both a& b
    (d) Partial in both a & b
    Ans. c


    To solve more quizzes on Indian Economy click here

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK