GK Questions with answers on Indian Economy Set XXVI

29-JUN-2016 14:33

    Jagaran josh is presenting a GK quiz with answers on Indian Economy. This set consists of 10 questions on different topics of Indian economy. These questions are formed while keeping in mind the question pattern of UPSC/PCS/SSC and CDS.

    1. Which of the following statement is/are correct about Reserve Bank of India?
    i. It was established in 1935.
    ii.It was nationalized on December, 1950.
    iii.Its headquarter is in Mumbai
    Options are:
    (a) Only i & iii
    (b) Only ii & iii
    (c) Only  iii
    (d) Only i & ii

    Ans. a

    2. Which of the following is not the function of Reserve Bank of India?
    (a) Banker to the government
    (b) Printing of currency
    (c) Custodial of foreign reserve
    (d) Minting of coins
    Ans. d

    3. NBFCs stands for………………….
    (a) Net banking financial services
    (b) Non banking financial companies
    (c) National banks fiscal services
    (d) Net banking fiscal services
    Ans. b

    4. Which of the following is not a public sector bank?
    (a) Dena bank
    (b) Standard charted bank
    (c) Indian overseas bank
    (d) Syndicate bank
    Ans. b

    5. Which of the following option is/are correct about Bharat Nirman Programme?
    i. It was launched on Dec. 2007
    ii. This scheme want urban development only
    iii. This programmes targets mainly six sectors only.
    Options are:
    (a) Only i& iii
    (b) Only i& ii
    (c) Only iii
    (d) Only ii & iii
    Ans. c

    6. Which of the following sector is not covered under the Bharat Nirman Programme?
    (a) Health & Nutrition
    (b) Irrigation
    (c) Roads
    (d) Housing
    Ans. a

    7. What is the duration of fourth five year plan?
    (a) From April 1969 to March 1974
    (b) From April 1974 to March 1979
    (c) From April 1967 to March 1972
    (d) From April 1980 to March 1985
    Ans. a

    8. Which of the following statement is not correct about INDIA VISION-2020?
    (a) It expects elimination of poverty, unemployment and illiteracy by 2020
    (b) It expects that India’s per capita income will get double by 2020
    (c) Environment situation will remain as unbalanced as today.
    (d) It was designed by the Dr. Sam Pitroda
    Ans. d

    9. Which of the following statement is correct about International Monetary Fund?
    (a) It is headquartered in Geneva
    (b) Michael laggard is its current managing director
    (c) A member of IMF automatically becomes member of World Bank.
    (d) It provided long term loans to its member countries.
    Ans. c
    10. Which of the following is not matched correctly?
    (a) IBRD established: 1945
    (b) IFC established:1947
    (c) IDA established: 1960
    (d) MIGA established:1988
    Ans. b

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK