Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Indian Economy Set XXVII

29-JUN-2016 14:54

    Jagaran josh is presenting a GK quiz with answers on Indian Economy. This set has combination of 10 tough and easy questions for the exams like UPSC/PCS/SSC and CDS. These questions are from different topics like the trend of prestigious exams.

    1.  Which of the following organization is not joined by India?
    (a)  APEC
    (b)  ASEAN
    (c)  NAFTA
    (d)  All of the above
    Ans. d

    2.  Open sky policy launched by the government of India is related to…....
    (a)  Air transport sector for making export more convenient
    (b)  Allowing SAARC countries (except Pakistan) to allow its air territory for organizing air shows.
    (c)  Allowing ASEAN Nations to use Indian Territory to tackle terrorism.
    (d)  None of these
    Ans. a

    3.  What is special 301 and super 301?
    (a)  Variety of rice
    (b)  Trade pacts with Indian and European Union.
    (c)  Trade protection policies adopted by the USA
    (d)  Technology used in the artificial raining
    Ans. c

    4.  ‘COPRA’  is a …………………
    (a)  Domestic Trade protection measure
    (b)  Mega city scheme
    (c)  Consumer protection Act
    (d)  Credit Rationing Scheme
    Ans. c

    5.  What is liquidity?
    (a)  The degree to which an asset or security can be quickly bought or sold in the market.
    (b)  Ability of the government to increase tax base
    (c)  How easily an individual get loan from the banks
    (d)  None of these
    Ans. a

    6.  What is laissez-faire?
    (a)  A Policy to have more interaction with rest of the world economies.
    (b)  A policy to closed economy
    (c)  Sudden change in the tax rate by the central government
    (d)  Sudden increase in the public expenditure by the government.
    Ans. a

    7.  What does laffer curve show?
    (a)  It shows relationship between the revenue and expenditure of the central and state government.
    (b)  Rate of return on the investment
    (c)  Relationship between total tax revenue and corresponding tax rates.
    (d)  Tariff rate policy of the government
    And. c

    8.  What does devaluation mean?
    (a)  Increment in the value of domestic currency.
    (b)  Decrease in the external value of domestic currency and no change in the internal/domestic value.
    (c)  First increase then decrease in the external value of domestic currency.
    (d)  None of these.
    Ans. b

    9.  When the reserve bank of India increases the cash reserve ratio (CRR)?
    (a)  When the Indian economy have high rate of inflation
    (b)  When the Indian economy have low rate of inflation
    (c)  The demand of goods & services is very low
    (d)  None of these
    Ans. a

    10.  What is the new name of Rajeev Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojna?
    (a)  Veer Sawarkar Gram Jyoti Yojana
    (b)  Deen Dayal Upadhyay Gram Jyoti Yojana
    (c)  Rural electrification management scheme
    (d)  Rajeev Gandhi Gramin LPG Vitram Yojna
    Ans. b

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK