Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Indian Economy Set XXVIII

30-JUN-2016 17:14

    Jagaran josh is presenting a GK quiz with answers on Indian Economy. In this set we included only those kinds of questions which are asked in the exams like IAS/PCS/ SSC and CDS etc.

    1. Which of the following statement is true about Mission Indradhanush?
    (i) It was launched by Union Health Minister.
    (ii) It covers 5 diseases
    (iii) It was started on 5 Dec. 2013
    Options are:
    (a) Only ii, iii
    (b) Only i,iii
    (c) Only i
    (d) All of the above
    Ans. c

    2. Which of the following is the biggest contributor in India’s foreign exchange reserve?
    (a) Special drawing rights
    (b) Gold
    (c) Reserve with IMF
    (d) Foreign exchange assets
    Ans. d

    3. Which of the following is NOT true about service tax in India?
    (a) It was started in 1994-95
    (b) Currently its rate is 15%
    (c) It is the biggest contributor of Indian GDP
    (d) All of the above are incorrect
    Ans. d

    4. Which of the following tax is imposed by the central government but collected and kept by the state governments?
    (a) Excise duty
    (b) Custom duty
    (c) Stamp duty
    (d) Wealth tax
    Ans. c

    5. Who among the following never hold the office of  chairman of finance commission?
    (a) Pranab Mukherjee
    (b) Mahaveer Tyagi
    (c) K.C. Pant
    (d) C. Rangarajan
    Ans. a

    6. Which of the following option is true about the finance commission?
    (i)  Article 112 of the Indian constitution says that there will be a finance commission.
    (ii) This commission is set up by the prime minister for 5 years.
    (iii) 14th finance commission is set up under the chairmanship of Y.B. Reddy
    (iv) The tenure of 14th finance commission is from 2015-2020.
    Options are:
    (a) Only i,ii
    (b) Only I,ii,iii
    (c) Only iii,iv
    (d) All are correct
    Ans. c

    7. Which of the following statement is not true about Indian budget 2016-17?
    (a) Government spends 10% share of its revenue on defense and subsidy each
    (b) Share to states in terms of tax and duties is the biggest item of expenditure
    (c) Revenue from Corporation tax is more than income tax.
    (d) Revenue from excise duty is more than income tax
    Ans. d

    8. Closed economy is that economy, where……..????
    (a) Deficit financing take place
    (b) Money supply is controlled by the monetary authority
    (c) Neither export nor import is allowed in the economy
    (d) Only export take place
    Ans. c

    9. The head quarter of World Bank is situated at….
    (a) Geneva
    (b) Washington D.C.
    (c) New York
    (d) Hague
    Ans. b

    10. What is the mean of Population density?
    (a) No. of persons in a village
    (b) Ratio of population living in rural and urban areas
    (c) No. of persons living per square K.M.
    (d) No. of persons living per K.M.
    Ans. c

    Click here to solve more questions of Indian Economy

    Economy Quiz

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK