Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Indian Economy Set XXX

22-JUL-2016 18:53

    Dear students, here is the set of 10 questions based on the different topics of agricultural Economy.  We made these questions while keeping in mind the requirements of the IAS/PCS/SSC aspirants. So solve it and evaluate your preparation for the upcoming exams.

    1.  Which of the following country have the highest productivity of rice?
    (a)  United kingdom
    (b)  USA
    (c)  Australia
    (d)  China
    Ans. d

    2.  Which of the following is not the fibre crop?
    (a)  Cotton
    (b)  Jute
    (c)  Mesta
    (d)  None of these
    Ans. d

    3.  Which of the following is the correct order, (from higher to lower) of coffee producing states in India?
    (a)  Kerala> Karnataka>Tamil Nadu
    (b)   Karnataka> Kerala >Tamil Nadu
    (c)  Maharashtra>Tamil Nadu>Kerala
    (d)  None of these
    Ans. b

    4.  Which of the following is included in the Horticulture?
    (a)  Pomology
    (b)  Olericulture
    (c)  Floriculture
    (d)  All of the above
    Ans. d

    5.  Which of the following is the top fruits producer in India?
    (a)  Gujarat
    (b)  Andhra Pradesh
    (c)  Maharashtra
    (d)  Himachal Pradesh
    Ans. c

    6.  Which of the following is the biggest source of Vitamin A?
    (a)  Papaya
    (b)  Mango
    (c)  Sunflower
    (d)  Apple
    Ans. b

    7.  Which of the following statement is no correct?
    (a)  China is the largest mango producer in the world
    (b)  Karnataka has the highest food productivity in India
    (c)  Himachal Pradesh is the biggest producer of fruits in India
    (d)  Maharashtra is the biggest producer of banana in India.
    Ans. d
    8.  Which of the following fruit is produced in the largest area of India?
    (a)  Mango
    (b)  Banana
    (c)  Apple
    (d)  Guava
    Ans. a

    9.  Which of the following statement is not correct regarding banana?
    (a)  India is the biggest producer in the world
    (b)  It contains 27% carbohydrates
    (c)  Tamil Nadu is the biggest producer of it.
    (d)  ‘Amrapali’ is the finest variety of banana.
    Ans. d

    10.  ………………..is the largest spice producing state in India.
    (a)  Kerala
    (b)  Andhra Pradesh
    (c)  Rajasthan
    (d)  Kashmir
    Ans. b

    To play quiz on Indian Economy click here

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK