Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set I

11-AUG-2016 14:53

    GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set I consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Consider the following statement (s) is/are related to the features of Bhakti Movement

    I. Condemnation of rituals, ceremonies and blind faith

    II. Rejection of idol worship by many saints

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    2. Which of the following dynasties under the Saivaite Nayanmars and Vashnavaite Alwars preached the Bhakti cult?

    A. Pallavas, Pandyas and Cholas

    B. Pallavas, Kaktyas and Cholas

    C. Pallavas, Pandyas and Cheras

    D. Rashtrakutas, Pandyas and Cholas

    Ans: A

    3.  Which of the following was the basic premise of Bhakti Movement?

    A. Bhakti or Single minded, uninterrupted and extreme devotion to God with the help of Brahmins was the only means of Salvation.

    B. Bhakti or Single minded, uninterrupted and extreme devotion to God was the only means of Salvation.

    C. Both A & B

    D. None of the above

    Ans: B

    4. Who among the following had given the doctrine of Advaita or Monism?

    A. Sankara

    B. Saivaite Nayanmars

    C. Vashnavaite Alwars

    D. Tukaram

    Ans: A

    5. Who preaches Visishtadvaita?

    A. Tulsidas

    B. Saivaite Nayanmars

    C. Sankara

    D. Ramanuja

    Ans: D

    5. Who was the disciple of Vallabhacharya?

    A. Tulsidas

    B. Surdas

    C. Tukaram

    D. Ramanuja

    Ans: B

    6. Consider the following statement (s) is/are related to the Bhakti Movement:

    I. Originated as a reaction against caste division, untouchability and ritualism in India.

    II. Devotion was the pivotal point in the Bhakti cult in uniting human soul with god.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    7. Which statement (s) is/are related to the Ramananda?

    I. He worshipped Ram and Sita but preached the oneness of God and the doctrine of Bhakti for everyone

    II. Dismissed the caste system and untouchability, simplified rules of worship and made rigidity of the Varnashrama tradition milder.

    Code:

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    8. Select the correct statement (s) is/are related to the Kabir.

    I. He was the disciple of Ramananda and the most liberal among medieval Indian reformers.

    II. He was possibly a contemporary of Sultan Muhammad Bin Tughlaq (1489-1517).

    Code:

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    9. Consider the following statement (s) is/are related to the Dadu Dayal or Dadu:

    I. He was a worshipper of Lord Krishna.

    II. He was not for caste or class distinctions and his objective was establishing harmony among all faiths.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: B

    10. Who founded the faith on a ritual-free, simple “Sat Shri Akal” or the worship of God and truth?

    A. Dadu Dayal

    B. Guru Nanak

    C. Sri Chaitanya

    D. Guru Govind Singh

    Ans: B

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK