Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set IX

12-DEC-2016 12:12

    GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set IX consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

    1. Who wrote Dasa Sloki, which deals with three realities (tri-tattava) —Brahma (Krishna), soul (Chit) and matter (Achit)?

    A. Nimbarka

    B. Ramanuja

    C. Madhva

    D. Vallabhacharya

    Ans: A

    2. Who wrote a commentary on the Brahma sutras refuted Shari Kara and offered an interpretation based on the theistic ideas?

    A. Nimbarka

    B. Ramanuja

    C. Madhva

    D. Vallabhacharya

    Ans: B

    3. Which of the following Bhakti sect founded by Birbhan and their religious granth is revered like the Granth of the Sikhs?

    A. Pothi

    B. Satnamis

    C. Vaishanavism

    D. Shaivism

    Ans: B

    4. Which of the following Bhakti Saints poem is compiled in Sur Sagar, Sahitva Ratna and Sur Sarawali?

    A. Sur Das

    B. Kabirdas

    C. Tulsidas

    D. Kalidasa

    Ans: A

    5. Who among the following Bhakti Saints blended that the philosophical monist of the past with stress on Bhakti, the poetry and dignity of Valmiki’s Ramayana with the devotional fervour and humanism of Bhagvata?

    A. Sur Das

    B. Kabirdas

    C. Tulsidas

    D. Kalidasa

    Ans: C

    6.  Who wrote Shiksha Ashtak which was called as the cream of the Shastras?

    A. Mirabai

    B. Tulsidas

    C. Kabir

    D. Chaitanya

    Ans: D

    7. Which Bhakti Saints known as Sri Gauranga, was a popular Vaishnava saint and reformer from Bengal?

    A. Chaitanya

    B. Mirabai

    C. Sankaracharya

    D. Kabir

    Ans: A

    8. Who strongly opposed sectarianism and rites and insisted on adoption of Hindi in place of Sanskrit?

    A. Chaitanya

    B. Ramanuja

    C. Sankaracharya

    D. Ramananda

    Ans: D

    9. Which Bhakti Saint did not believe in the qualified monism of Ramanuja and emphasised the doctrine of duality, based mainly upon the Bhagavata Purana?

    A. Madhava

    B. Ramananda

    C. Vallabhacharya

    D. Chaitnaya

    Ans: A

    10. Who wrote Vedanta-Parijatasourabha, a commentary on the Brahma Sutra, in simple language?

    A. Nimbarka

    B. Ramanuja

    C. Madhva

    D. Vallabhacharya

    Ans: A

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK