Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set VI

06-DEC-2016 18:56

    GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set VI consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Which of the following Bhakti Cult preached under the Pallavas, Pandyas and Cholas?

    A. Saivaite Nayanmars

    B. Vashnavaite Alwars

    C. Both A & B

    D. Advaita

    Ans: C

    2.  Which of the following aspect of Bhakti Movement was common with Sufism?

    A. Monotheism or belief in one God

    B. Equality and brotherhood of man

    C. Rejection of rituals and class Division

    D. All of the Above

    Ans: D

    3. Which of the following Bhakti Reformers influenced by the preaching of Sufi teachers?

    A. Ramananda

    B. Kabir

    C. Nanak

    D. All of the above

    Ans: D

    4.  The concept of Sagunabrahmana was the outcome of which concept of Bhakti Movement?

    A. Nirgunabraman

    B. Vaishanavism

    C. Shaivism

    D. None of the above

    Ans: A

    5. Who among the following propagated Dvaita or dualism of Jivatma and Paramatma?

    A. Vallabhacharya

    B. Madhava

    C. Merabai

    D. Nimbarka

    Ans: B

    6. Which saint and reformer of Bengal who popularized the Krishna Cult?

    A. Vallabhacharya

    B. Madhava

    C. Chaitanya

    D. Nimbarka

    Ans: C

    7.  Who wrote a commentry of Bhagvat Gita called Gnaneswari?

    A. Gnandeva

    B. Namadev

    C. Ekanath

    D. Both A & B

    Ans: A

    8. Who among the following preached gospel of love?

    A. Gnandeva

    B. Namadev

    C. Ekanath

    D. Kabir

    Ans: B

    9. Which of the following Bhakti saint of Maharashtra responsible for creating a background for Maratha nationalism and also opposed all social distinctions?

    A.  Gnandeva

    B. Namadev

    C. Ekanath

    D. Tukaram

    Ans: D

    10. Who exhorted people to give up selfishness, falsehood and hypocrisy and to lead a life of truth, honesty and kindness?

    A. Vallabhacharya

    B. Guru Nanak

    C. Kabir

    D. Nimbarka

    Ans: B

    “History of Medieval India”: A Complete Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK