Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set VII

07-DEC-2016 18:13

    GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set VII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Which of the following reason was influenced by the preaching of Bhakti Saints Nimbarka and Vallabahachrya?

    A. Kannada Region

    B. Telugana Region

    C. Tamilian Region

    D. Maratha Region

    Ans: B

    2. Who among the following composed the Hindi version of Ramayana?

    A. Tulsidas

    B. Valmiki

    C. Ramananda

    D. Kabir

    Ans: A

    3. What is the literal meaning of Bhakti?

    A. Salvation

    B. Prayer

    C. Offer words of praise

    D. None of the above

    Ans: A

    4. Which Bhakti saint believes that through love and devotion, song and dance, a devotee can feel the presence of God?

    A. Gnanadev

    B. Chaitanya

    C. Namadeva

    D. Ekanatha

    Ans: B

    5.  Who said that, the religion was highly practical and sternly ethical?

    A. Chaitanya

    B. Namadeva

    C. Guru Nanak

    D. Kabir

    Ans: C

    6.  Which Bhakti saint opposed cast distinctions and sympathetic towards lower caste in the 6th century AD?

    A. Gnanadev

    B. Chaitanya

    C. Namadeva

    D. Ekanatha

    Ans: D

    7. Which of the following cult was popularised by Chaitanya?

    A. Shiva Cult

    B. Krishna Cult

    C. Eknathwad

    D. All of the above

    Ans: B

    8. Who among the following was/were not disciples of Ramananda?

    A. Kabir & Raidas

    B. Sena & & Sadhana

    C. Dhanna & Naraharai

    D. Tulsidas & Mirabai

    Ans: D

    9.  Who among the following Bhakti Saint emphasised the essential oneness of all religion by describing Hindus and Muslims ‘as pots of the same clay’?

    A. Kabir

    B. Tulsidas

    C. Ramananda

    D. Raidasa

    Ans: A

    10. Which Bhakti saint preached the concept of Visitadvaita?

    A. Sankara

    B. Ramanuja

    C. Madhava

    D. Nimbarka

    Ans: B

    “History of Medieval India”: A Complete Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on