Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set VIII

08-DEC-2016 18:24

    GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set VIII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

    1. Who among the following was born into a Rathore royal family of Kudki district of Pali, Rajasthan and was a 16th-century Hindu mystic poet and devotee of A. Krishna?

    A. Ramananda

    B. Mirabai

    C. Tukaram

    D. Kabir

    Ans: B

    2. Which of the following Bhakti Saints Krishna is a yogi and lover?

    A. Ramananda

    B. Tukaram

    C. Mirabai

    D. Kabir

    Ans: C

    3. Who was the the founder of the Ramanandi Sampradaya, the largest monastic Hindu renunciant community in modern times?

    A. Ramananda

    B. Tukaram

    C. Mirabai

    D. Kabir

    Ans: A

    4. Which ascetics of the Yoga school of Hindu philosophy influenced the Ramananda?

    A. Kabirpanthi

    B. Krishna Cult

    C. Nathpanthi

    D. None of the above

    Ans: C

    5. Who among the following was the reformer and philosopher from Ramanandi Sampradaya in the lineage of Jagadguru Ramanandacharya renowned for his devotion to the Lord Shri Rama?

    A. Ramananda

    B. Tukaram

    C. Valmiki

    D. Tulsidas

    Ans: D

    6. Which Bhakti Saints writings influenced Hinduism's Bhakti movement and his verses are found in Sikhism's scripture Adi Granth?

    A. Ramananda

    B. Kabir 

    C. Mirabai

    D. Tukaram

    Ans: B

    7. Who among the following Bhakti Saints was part of the egalitarian, personalized Varkari devotionalism tradition?

    A. Ramananda

    B. Kabir 

    C. Mirabai

    D. Tukaram

    Ans: D

    8. Who was the writer of Rukmini Swayamwar Hastamalak, which was comprised 764 owees and based on a 14-shlok Sanskrit hymn with the same name by Shankaracharya?

    A. Ramananda

    B. Eknath

    C. Mirabai

    D. Tukaram

    Ans: B

    9. Which Bhakti Saints venerated in Sikhism, as well as Hindu warrior-ascetic traditions such as the Dadupanthis and the Niranjani Sampraday that emerged in north India during the Islamic rule?

    A. Ramananda

    B. Eknath

    C. Mirabai

    D. Namdeva

    Ans: D

    10. Who among the following Bhati Saints was responsible for founding many punyakshetras along the length and breadth of India, by taming avatars of Parvati and imprisoning her essence in Sri Chakras?

    A. Shankaracharya

    B. Ramanada Saraswati

    C. Tulsidas

    D. Valmiki

    Ans: A

    “History of Medieval India”: A Complete Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK