Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Medieval History: Sufi Movement Set II

16-DEC-2016 00:00

    GK Questions with Answers on Medieval History: Sufi Movement Set II consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

    1. Consider the following statement (s) is related to the features of Sufism

    I. They recognize the value of repletion of God’s name and sometimes resort to music of a loving devotional character as an aid to concentration.

    II. Instead of depriving God of form and attributes they impute to him the qualities of effulgence, love, mercy, generosity and immanence.

    III. Instead of inculcating fear of the wrath of god, they put forward the ideal of securing union with Him by pursuing the path of perfect love.

    Which of the following statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. I, II & III

    D. None of the above

    Ans: C

    2. Which of the following was the first Sufi Order in Indian Subcontinent?

    A. Chishti

    B. Qadiriyya

    C. Suhrawardiyya

    D. Naqshbandi

    Ans: A

    3. Which was/were not the basic devotional practices of Chisti order of Sufi?

    A. Reciting the names of Allāh loudly, sitting in the prescribed posture at prescribed times (dhikr-i dzahir)

    B. Reciting the names of Allāh silently (dhikr-i khafī)

    C. Regulating the breath (pās-i anfās)

    D. Lifelong of spiritual confinement in a lonely corner or cell for prayer and contemplation (čilla)

    Ans: D

    4. Which is/are the correct principles of Chisti Order?

    I. Unselfish service to mankind

    II. Living for Allah alone

    III. Maintaining complete trust in Him

    IV. Inexhaustible generosity and forgiveness

    Code:

    A. Both I & II

    B. Both I & III

    C. Both III & IV

    D. I, II, III & IV

    Ans: D

    5. Which of the following is/are correct reasons for the extensive development of the Chishti order in India?

    A. The strong disapproval of mixing with the Sultans, princes or nobles by the Chishti Shaikhs together with establishing close contacts with the poor and the downtrodden.

    B. Their uncompromising attitude towards all forms of political oppression and social injustice.

    C. Their bold stand in favour of Sama, which has been vehemently, criticized by the orthodox Ulama and upholders of some others orders.

    D. All of the above

    Ans: D

    6. What do you mean by Wahdat al-Wujud?

    A. Unity of Being

    B. Unity of Humanity

    C. Unity of God

    D. Unity of Thought

    Ans: A

    7. Which of the following was/were the doctrine of Sufism?

    I. Meditation & Good action

    II. Repentance of sins

    III. Performance of prayers

    IV. Charity & Suppression of passions by ascetic practices

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. I, II & III

    D. I, II, III & IV

    Ans: D

    8. Who translated Chintamani Bhatt’s Suka Saptati into Persian from Sanskrit and gave it the title Tuti-nama?

    A. Khwaja Qutbuddin Bakhtiyar Kaki

    B. Baba Farid

    C. Khwaja Ziyauddin Nahkashabi

    D. None of the above

    Ans: C

    9. Who among the following Sufi Saint popularly known as Makhdum-i-Jahaniyan (Lord of the world’s people)?

    A. Sufi Sayyid Jalaluddin Bukhari

    B. Shaikh Fakhruddin Ibrahim Iraqi

    C. Shaikh Sharufuddin Ahmad Yaha Munyari

    D. Mir Sayyid Ali Hamadani

    Ans: A

    10. Who was the composer of treatise called Hamat (Flashes) which constitutes a very impressive commentary on the Unity of Being (Wahdat-al-Wujud)?

    A. Sufi Sayyid Jalaluddin Bukhari

    B. Shaikh Fakhruddin Ibrahim Iraqi

    C. Shaikh Sharufuddin Ahmad Yaha Munyari

    D. Mir Sayyid Ali Hamadani

    Ans: B

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK