Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Medieval History: Sufi Movement Set III

16-DEC-2016 14:33

    GK Questions with Answers on Medieval History: Sufi Movement Set III consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

    1. Who interpreted neo-Sufi concept of Islam?

    A. Shah Wali-Ullah

    B. Sayed Ahmad Barelavi

    C. Sir Sayed Ahmad

    D. Mohammad Ilyas

    Ans: A

    2. What is the real name of Baba Bulleh Shah?

    A. Shah Wali-Ullah

    B. Sayed Ahmad Barelavi

    C. Sir Sayed Ahmad

    D.Abdullah Shah

    Ans: D

    3. Consider the following statement (s) is/are related to the purpose of the Sufi Movement.

    I. Its main object is to bring humanity, divided as it is into so many different sections, closer together in the deeper understanding of life.

    II. The Sufi message is the echo of the same divine message which has always come and will always come to enlighten humanity.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I & II

    Ans: C

    4. Which of the following statement (s) is/are correct object of Sufi Movement?

    A. To realize and spread the knowledge of unity, the religion of love and wisdom, so that the bias of faiths and beliefs may of itself fall away, the human heart may overflow with love, and all hatred caused by distinctions and differences may be rooted out.

    B. To discover the light and power latent in man, the secret of all religion, the power of mysticism, and the essence of philosophy, without interfering with customs or belief.

    C. Only A

    D. Both A & B

    Ans: D

    5. Shaikh Nizamuddin Auliya was disciple of which Sufi Saint?

    A. Baba Farid

    B. Khwaja Moinuddin Chisti

    C. Sheikh Nasiruddin Mahmud

    D. Sheikh Shihabuddin

    Ans: A

    6. Which of the following Sufi order regarded money as a carrion?

    A. Suharwardi Order

    B. Chisti Order

    C. Quadaria

    D. Firdausi

    Ans: B

    7. What was the popular title of Sheikh Nizamuddin?

    A. Mahboob-i-Illahi(the beloved of the God)

    B. Taufiq-i-illahi

    C. Chirag-i-Delhi

    D. Chirag-i- Sabar

    Ans: A

    8. The term Sufi derived from Arabic word Safa which means?

    A. One who are from Arab and wear woolen cloths

    B. One who wear woollen clothes and symbolises purity and sacredness

    C. One who wear saffron colour cloth (Darwesh)

    D. All of the above

    Ans: B

    9. What is the meaning of 'Tasawwuf'?

    A. Priesthood

    B. Islamism

    C. Sufism

    D. Humanism

    Ans: C

    10. Which of the following Sufi order claimed direct contact to the God?

    A. Mahadawi

    B. Qalandaria

    C. Risi

    D. Shattari

    Ans: D

    Sufi Movement in India: A Detailed Summary

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on