Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Revenue System under Delhi Sultanate

21-MAR-2017 12:44

    The revenue system of Delhi Sultanate was based on the theory of taxation as propounded by the Hanafi school of thought, which prescribed the levy of taxes i.e. Zakat, Kharaj, Khams and Jaziya. Here, we are giving 10 GK Questions with Answers on Revenue System under Delhi Sultanate that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

    Revenue System

    1. How many category of land was divided under Delhi Sultanate?

    A. Three

    B. Four

    C. Five

    D. Six

    Ans: B

    2. Who among the following divided the kingdom into iqtas amongst his Amirs and Khalsa lands that proved the principle source of revenue?

    A. Aibak

    B. Balban

    C. Iltutmish

    D. None of the above

    Ans: C

    3. Which ruler under Delhi Sultanate imposed a grazing tax?

    A. Alauddin Khilji

    B. Aibak

    C. Balban

    D. Iltutmish

    Ans: A

    4. Who among the following was the first ruler to introduce the Iqta system?

    A. Alauddin Khilji

    B. Aibak

    C. Balban

    D. Muhammd Ghauri

    Ans: D

    5. Who created a new department called Diwan-i-Mustakhraj?

    A. Ghiyasuddin Tughlaq

    B.  Muhammad-bin-Tughlaq

    C. Alauddin Khilji

    D. Firoz Shah

    Ans: C

    Architectural Development during Delhi Sultanate Era

    6. Who adopted one uniform yard of forty-one digits as the standard unit measurement?

    A. Sikandar Lodhi

    B. Muhammad-bin-Tughlaq

    C. Alauddin Khilji

    D. Firoz Shah

    Ans: A

    7. Who was the first Sultan of Delhi to issue regular currency and to declare Delhi as the capital of his empire?

    A. Balban

    B. Aram Shah

    C. Nasiruddin Mahmud

    D. IIitutmish

    Ans: D

    8. The largest standing army of the Delhi Sultanate directly paid by the State was created by:

    A. Balban

    B. IIitutmish

    C. Muhammad bin Tughlaq

    D. Alauddin Khalji

    Ans: D

    9. Tax on plunder during war in the Sultanate period was known as:

    A. Kharaj 

    B. Jizya

    C. Khums 

    D. Zakat

    Ans: C

    10. Who among the following was the revenue officer during Delhi Sultanate?

    A. Amir

    B. Amil

    C. Ariz

    D. Barbek

    Ans: B

    List of Administrative and Agrarian Terms used in Sultanate Period

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK