Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Science: Physics (Electricity) Set II

29-JUN-2016 09:23

    GK Questions with answers on Science: Physics (Electricity) Set II , in this set you will find repository of 10 Objective Type Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

    1. One ohm is equal to:

    A. 1 volt / 1ampere

    B. 1 volt / 1 coulomb

    C. 1 volt * 1 ampere

    D. 1 volt * 1 coulomb

    Answer: A

    2. On the basis of electrical resistance, all the substances can be divided into:

    A. Good conductors

    B. Resistors

    C. Insulators

    D. All of the above

    Answer: D

    3. Which of the following are resistors?

    A. Silver

    B. Copper

    C. Aluminium

    D. All the above

    Answer: D

    4. What do electricians wear while working with electricity?

    A. Rubber handgloves

    B. Woollen handgloves

    C. Synthetic handgloves

    D. Cotton handgloves

    Answer: A

    5. Which of the following factors affect resistance of a conductor?

    A. Length of conductor

    B. Temperature of conductor

    C. Material of conductor

    D. All of the above

    Answer: D

    6. What happens to the resistance of a wire when its length is doubled?

    A. Gets doubled

    B. Becomes half

    C. Becomes nil

    D. None of the above

    Answer: A

    7. Resistance of a conductor is inversely proportional to:

    A. Current

    B. Its length

    C. Its area of cross-section

    D. Potential difference

    Answer: C

    8. The resistance of a wire is inversely proportional to the:

    A. Four times of its diameter

    B. Square of its diameter

    C. ¼ of its diameter

    D. 1/3 of its diameter

    Answer: B

    9. What will be the resistance of a wire if its diameter is tripled?

    A. 1/2

    B. 1/4

    C. 1/3

    D. 1/9

    Answer: D

    10. Resistance of which of the following is unaffected by temperature?

    A. Manganin

    B. Constantan

    C. Nichrome

    D. All of the above

    Answer: D

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK