Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Science: Physics (Electricity) Set IV

01-JUL-2016 10:39

    GK Questions with answers on Science: Physics (Electricity) Set IV, in this set you will find repository of 10 Objective Type Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

    1. In an electric circuit, the amount of work done in moving a unit charge from one point to the other point is called:

    A. Electric potential

    B. Conductor

    C. Potential difference

    D. Electric charge

    Answer: C

    2. What is the SI unit of potential difference?

    A. Coulomb

    B. Volt

    C. Ampere

    D. Ohm-metre

    Answer: B

    3. One volt is equal to:

    A. 1 J C-1

    B. 2 J C

    C. 1.5 J C-1

    D. 0.5 J C-1

    Answer: A

    4. Which instrument is used to measure potential difference?

    A. Galvanometer

    B. Magnetometer

    C. Voltmeter

    D. Ammeter

    Answer: C

    5. A flow of electric charges in a conductor such as in a metal wire is called:

    A. Electric circuits

    B. Electric current

    C. Resistance

    D. Electric power

    Answer: B

    6. What is the SI unit of electrical conductance?

    A. Volt

    B. Watt

    C. Siemens

    D. Ampere

    Answer: C

    7. When 1 coulomb of charge flows through any cross-section of a conductor in 1 second, the electric current flowing through it is said to be:

    A. 1 volt

    B. 1 ampere

    C. 1 watt

    D. 1 metre

    Answer: B

    8. The rate at which electrical energy is consumed is called:

    A. Electric power

    B. Electric current

    C. Electric circuit

    D. Resistivity

    Answer: A

    9. To which device is the two ends of a conductor are connected to maintain a potential difference and get a continuous flow of current?

    A. Bulb

    B. Cell

    C. Tube light

    D. All of the above

    Answer: B

    10. The actual flow of electrons which constitute the current is from:

    A. Negative to positive terminal

    B. Positive to negative terminal

    C. Flow at random

    D. None of the above

    Answer: A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK