Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Science: Physics (Electricity) Set V

04-JUL-2016 10:50

    GK Questions with answers on Science: Physics (Electricity) Set V, in this set you will find repository of 10 Objective Type Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

    1. What is the formula for calculating resistivity of the material of a conductor?

    A. Resistivity = R * A/ L

    B. Resistivity = R + A/ I

    C. Resistivity = R - A/ I

    D. Resistivity = R * A

    Answer: A

    2. What is the SI unit of resistivity?

    A. Meter

    B. Watt

    C. Ohm-metre

    D. Volt

    Answer: C

    3. On what does the resistivity of a substance depends?

    A. Length

    B. Thickness

    C. Temperature

    D. All of the above

    Answer: C

    4. What is the resistivity of aluminium?

    A. 2.63 * 10-8 ohm-meter

    B. 1.60 * 10-8 ohm-meter

    C. 44 * 10-8 ohm-meter

    D. 184.0 * 10-8 ohm-meter

    Answer: A

    5. Which of the following metals has the lowest resistivity?

    A. Nickel

    B. Manganese

    C. Silver

    D. Mercury

    Answer: C

    6. Which alloy is used to make the heating elements of electric iron, electric kettle, geysers etc.?

    A. Constantan

    B. Manganin

    C. Nichrome

    D. All of the above

    Answer: D

    7. The heating elements of electric iron and toaster are made of:

    A. Metals

    B. Alloys

    C. Glass

    D. Hard rubber

    Answer: B

    8. Semi-conductors are used for making:

    A. Solar cells

    B. Toasters

    C. Geysers

    D. Room heaters

    Answer: A

    9. Which of the following are semi-conductors?

    A. Nichrome

    B. Copper

    C. Silicon

    D. Aluminium

    Answer:  C

    10. What is the SI unit of electric power?

    A. Coulomb

    B. Watt

    C. Volt

    D. Meter

    Answer: B

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK