GK Questions with answers on Science Physics (Magnetic field of electric Current) Set V

28-JUL-2016 10:12

    GK Questions with answers on Science Physics (Magnetic field of electric Current) Set V ,in this set you will find repository of 10 Objective Type Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, NDA, CDS, SSC, State Services etc as well as academic examinations.

    1. If the current reverses direction after equal intervals of time, it is called:

    A. Direct current

    B. Alternating current

    C. Induced current

    D. Ionic current

    Ans: B

    2. At what time interval does the alternating current produced in India reverse its direction?

    A. 1/100 second

    B. 5 seconds

    C. 1 minute

    D. 5 minutes

    Ans: A

    3. Which of the following are the sources for producing alternating current?

    A. Power house generators

    B. Bicycle dynamos

    C. Car alternators

    D. All of the above

    Ans: D

    4. Which of the following convert’s mechanical energy into electrical energy?

    A. Refrigerator

    B. Fan

    C. Electric motor

    D. Electric generator

    Ans: D

    5. What is the frequency of alternating current produced in India?

    A. 15 Hz

    B. 50 Hz

    C. 55 Hz

    D. 65 Hz

    Ans: B

    6. In generators, the voltage produced can be increased by:

    A. Coil with more turns

    B. Rotating coil faster

    C. Using coil with larger area

    D. All of the above

    Ans: D

    7. Which of the following parts of the generators is stationary to produce electricity in large powerhouses?

    A. Coil

    B. Electromagnet

    C. Slip rings

    D. Carbon brush

    Ans: A

    8. Which of the following parts is not there in A.C. generator?

    A. Slip rings

    B. Coil

    C. Commutator

    D. Galvanometer

    Ans: C

    9. Where do we use transformers?

    A. Power stations

    B. Radio sets

    C. Television

    D. All of the above

    Ans: D

    10. How much electric potential does the live wire carry?

    A. 100 volts

    B. 150 volts

    C. 185 volts

    D. 20 volts

    Ans: D

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK