Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Science: Physics Set III

13-JUL-2016 10:38

    GK Questions with answers on Science: Physics Set III, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will helps the aspirants to attune and equipped for different competitive examinations like UPSC, SSC, State Services, CDS, NDA, railways etc as well as academic examinations.

    1.Consider the following statement (s) related to the Magnetism

    I.It is a class of physical phenomena that are mediated by magnetic fields.

    II.Electric currents and the magnetic moments of elementary particles give rise to a magnetic field, which acts on other currents and magnetic moments.

    Which is/are correct statement (s)?

    A.Only I

    B.Only II

    C.Both I & II

    D.Neither I nor II

    Ans: C

    2. Consider the following statement (s) related to the force of friction

    I.It is the force resisting the relative motion of solid surfaces, fluid layers, and material elements sliding against each other.

    II.When surfaces in contact move relative to each other, the friction between the two surfaces converts kinetic energy into thermal energy (that is, it converts

    work to heat).

    Which is/are correct statement (s)?

    A.Only I

    B.Only II

    C.Both I & II

    D.Neither I nor II

    Ans: C

    3. Which of the following is/ are correct definition of types of friction?

    I.Dry friction resists relative lateral motion of two solid surfaces in contact.

    II.Fluid friction describes the friction between layers of a viscous fluid that are moving relative to each other.

    III.Lubricated friction is a case of fluid friction where a lubricant fluid separates two solid surfaces.

    Which is/are correct statement (s)?

    A.Only I

    B.Only II

    C.Both I & II

    D.All of the above

    Ans: D

    4. Consider the following statement (s) about frequency

    I.It is describes as the number of waves that pass a fixed place in a given amount of time.

    II.It is measured in the hertz unit, named in honour of the 19th-century German physicist Heinrich Rudolf Hertz.

    Which is/are correct statement (s)?

    A.Only I

    B.Only II

    C.Both I & II

    D.All of the above

    Ans: C

    5. Consider the following statement (s) is associated with the amplitude

    I.It is the maximum displacement or distance moved by a point on a vibrating body or wave measured from its equilibrium position.

    II.It is equal to one-half the length of the vibration path.

    Which is/are correct statement (s)?

    A.Only I

    B.Only II

    C.Both I & II

    D.All of the above

    Ans: C

    6. Which of the following statement (s) is correct about luminous Intensity?

    A.It is a measure of the wavelength-weighted power emitted by a light source in a particular direction per unit solid angle.

    B.The SI unit of luminous intensity is the candela (cd), an SI base unit.

    C.Only A

    D.Both A & B

    Ans: D

    7. Consider the following statement (s) is not related with infrasonic frequency

    I.It refers to sound waves below the frequencies of audible sound, and nominally includes anything under 20 Hz.

    II.It refers to sound waves below the frequencies of audible sound, and nominally includes anything beyond 20 Hz.

    Which is/are correct statement (s)?

    A.Only I

    B.Only II

    C.Both I & II

    D.All of the above

    Ans: B

    8. Consider the following statement (s) about stellar scintillation

    I.The scientific name for the twinkling of stars.

    II.We see them from the Earth's surface because we are viewing them through thick layers of turbulent (moving) air in the Earth's atmosphere.

    Which is/are correct statement (s)?

    A.Only I

    B.Only II

    C.Both I & II

    D.All of the above

    Ans: C

    9. Which of the following statement (s) is/are correct about viscosity?

    A.It is a measure of its resistance to gradual deformation by shear stress or tensile stress.

    B.It is typically measured in dynes/cm, the force in dynes required to break a film of length 1 cm.

    C.It is the ability of a body to resist a distorting influence or stress and to return to its original size and shape when the stress is removed.

    D.None of the above

    Ans: A

    10. Which of the following is the property of RADAR?  

    A.Locating submerged submarines

    B.Receiving signals in a radio receiver

    C.Locating geostationary satellites

    D.Detecting and locating the position of objects such as aeroplanes

    Ans: D

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on