Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Science: Physics Set V

15-JUL-2016 10:34

    GK Questions with answers on Science: Physics Set V, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will helps the aspirants to attune and equipped for different competitive examinations like UPSC, SSC, State Services, CDS, NDA, railways etc as well as academic examinations.

    1. Which of the following is the function of superconductor?

    A. It conduct electricity at low temperature

    B. It offer high resistance to the flow of current

    C. It offer no resistance to the flow of electricity

    D. It conduct electricity at high temperatures

    Ans: C

    2. Which of the following devices is run by power circuit in the house?

    A. Tube-lights

    B. Electric iron

    C. Television

    D. Radio

    Ans: B

    3. Which of the following wires is necessary in the house?

    A. Live wire

    B. Earth wire

    C. Neutral wire

    D. All of the above

    Ans: D

    4. Which colour of insulation covering is there on the earth wire that goes from main switch to our rooms?

    A. Red

    B. Black

    C. Green

    D. Yellow

    Ans: C

    5. What is the advantage of parallel connection of circuits?

    A. Same voltage is available

    B. All appliances get fused

    C. Fluctuation

    D. All of the above

    Ans: A

    6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Refraction Rules for a Diverging Lens?

    A. Any incident ray travelling parallel to the principal axis of a diverging lens will refract through the lens and travel in line with the focal point (i.e., in a direction

    such that its extension will pass through the focal point).

    B. Any incident ray travelling towards the focal point on the way to the lens will refract through the lens and travel parallel to the principal axis.

    C. Both A & B

    D. None of the above

    Ans: C

    7. Which of the following is/are the components of Camera?

    A. The body which is light tight and contains all the mechanical parts.

    B. The lens which is a convex (converging) lens).

    C. The film or a charged couple device in the case of a digital camera.

    D. All of the above

    Ans: D

    8. Which of the following statement(s) is/are correct about Magnifying Glass?

    I. It produces an upright, magnified virtual image.

    II. The virtual image produced is on the same side of the lens as the object.

    III. For a magnified image to be observed the distance between the object and the lens must be shorter than the focal length of the lens.

    Which is/are correct statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both II & III

    D. All of the above

    Ans: D

    9. Consider the following statement(s) related to the Concave lens

    I. When parallel rays of light pass through a concave lens the refracted rays diverge so that they appear to come from one point called the principal focus.

    II. The distance between the principal focus and the centre of the lens is called the focal length.

    III. The image formed is virtual and bigger

    Which is/are correct statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. All of the above

    Ans:  C

    10. Which of the following statement(s) is/are correct about Refraction Rules for a Converging Lens?

    A. Any incident ray travelling parallel to the principal axis of a converging lens will refract through the lens and travel through the focal point on the opposite side

    of the lens.

    B. Any incident ray travelling through the focal point on the way to the lens will refract through the lens and travel parallel to the principal axis.

    C. Both A & B

    D. None of the above

    Ans: C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK