GK Questions with Answers on the Lodhi Dynasty of Delhi Sultanate

28-MAR-2017 15:18

    The Lodhi Dynasty restores the greatness of Delhi Sultanate under Bahlol Lodhi. Sikandar Lodhi was the ablest among other three Lodhi rulers. Here, we are giving 10 GK Questions with Answers on the Lodhi Dynasty of Delhi Sultanate that will attune and equipped the aspirants according to the new trends of different competitive examination. 

    1. Who was the founder of Agra city?

    A. Bahlol Lodhi

    B. Sikandar Lodhi

    C. Dariya Khan Lohani

    D. Dilawar Khan

    Ans: B

    2. Who among the following served as the Subedar (Governor) of Lahore and Sirhind during the reign of Muhammad Shah?

    A. Sikandar Lodhi

    B. Bahlol Lodhi

    C. Dariya Khan Lohani

    D. Dilawar Khan

    Ans: B

    3. Which of the following Sultan of Delhi Sultanate introduced the system of auditing the accounts?

    A. Sikandar Lodhi

    B. Bahlol Lodhi

    C. Dariya Khan Lohani

    D. Dilawar Khan

    Ans: A

    GK Questions with Answers on Ilbari Dynasty of Delhi Sultanate

    4. Who was appointed as the Governor of Bengal after the friendship treaty with Alauddin Husain Shah?

    A. Sikandar Lodhi

    B. Bahlol Lodhi

    C. Dariya Khan Lohani

    D. Dilawar Khan

    Ans: C

    5. Who was the founder of Lodhi Dynasty?

    A. Bahlol Lodhi

    B. Sikandar Lodhi

    C. Ibrahim Lodhi

    D. Dilawar Khan

    Ans: A

    6. Consider the following statement (s) is/are related to the Buhlul Lodi:

    I. He was previously the governor of Sarhind (in Punjab), under the Sultan of Delhi Alauddin Alam, of the Saiyid Dynasty (1414-1451).

    II. He became the Sultan of Delhi on April 19, 1451 under the title of Sultan Abul Muzzaffar Buhlul Shah Ghazi.

    Which is/are correct statement (s)?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions with Answers on Revenue System under Delhi Sultanate

    7. The markets were controlled by two officers during Alauddin Khilji.

    A. Diwan-i-Riyasat and Shahana- i-Mandi

    B. Shahana- i-Mandi and Gaz-i-Shikandari

    C. Amir-i-Behar and Mustaufi-i-Mamalik

    D. Gaz-i-Shikandari and Khazin

    Ans: C

    8. Who was the only Sultan of India, had been killed on the battle field?

    A. Sikander Lodhi

    B. Bahlol Lodhi

    C. Ibrahim Lodhi

    D. Alauddin Hussain Lodhi

    Ans: C

    9. Which Sultan of Delhi Sultanate broke the sacred images of the Jwalamukhi Temple at Naga Kot and ordered the temples of Mathura to be destroyed?

    A. Sikander Lodhi

    B. Bahlol Lodhi

    C. Dilawar khan

    D. Alauddin Hussain Lodhi

    Ans: A

    10. Which of the following battle marked the beginning of Mughal rule in India?

    A. First Battle of Panipat

    B. First Battle of Terrain

    C. Battle of Khanua

    D. All of the above

    Ans: A

    GK Questions with Answers on Khilji Dynasty of Delhi Sultanate

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK