Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on the Sayyid Dynasty of Delhi Sultanate

29-MAR-2017 11:37

    Khizra Khan established the Sayyid Dynasty who was a descendant of the Prophet Mohammad, but the conclusion was based only on a testimony of the saint Jalal-ud-Din Bukhari. Malik Mardan Daulat, the Governor of Multan adopted Khizr Khan's father Malik Sulaiman as his son. Here, we are giving 10 GK Questions with Answers on the Sayyid Dynasty of Delhi Sultanate that will attune and equipped the aspirants according to the new trends of different competitive examination.

    1. Who was the founder of Sayyid Dynasty?

    A. Daulat Khan Lodhi

    B. Hissar Firuza

    C. Nasiruddin Mahmud

    D.  Khizr Khan

    Ans: D

    2. Which of the following Sultan of Delhi Sultanate got Khutba read in his name and issued his own coin?

    A. Mubarak Shah

    B. Hissar Firuza

    C. Nasiruddin Mahmud

    D.  Khizr Khan

    Ans: A

    3. Who among the following wrote Tarikh-i-Mubarak Shahi?

    A. Nida Fazli

    B. Vahiya Bin Ahmad

    C. Hasan Nizami

    D. Amir Khusrau

    Ans: B

    GK Questions with Answers on Ilbari Dynasty of Delhi Sultanate

    4. Which dynasty of Delhi Sultanate descendant of the Prophet Mohammad?

    A. Khilji Dynasty

    B. Lodhi Dynasty

    C.  Sayyid Dynasty

    D. Tughlaq Dynasty

    Ans: C

    5. Consider the following statement (s) is/are related to the Sayyid Dynasty

    I. The last ruler of Sayyid dynasty, Ala-ud-Din Alam Shah voluntarily abdicated the throne of the Delhi sultanate in favour of Bahlul Khan Lodi and left for Badaun.

    II. Khizr Khan was the governor of Multan under Firuz Shah Tughlaq.

    Select correct statement (s):

    A. Only I

    B. Only II

    C.  Both I and II

    D.  Neither I nor II

    Ans: D

    GK Questions with Answers on Revenue System under Delhi Sultanate

    6. Vahiya Bin Ahmad was patronised by which Delhi Sultan?

    A. Mubarak Shah

    B. Muhammad Shah

    C. Alauddin Shah

    D.  Khizr Khan

    Ans: A

    7.  Taj-ul-Mulk was the loyal minister of which Sultan?

    A. Mubarak Shah

    B. Muhammad Shah

    C. Alauddin Shah

    D.  Khizr Khan

    Ans: D

    GK Questions with Answers on Khilji Dynasty of Delhi Sultanate

    8. Who among the son of Khizra Khan?

    A. Mubarak Shah

    B. Muhammad Shah

    C. Alauddin Shah

    D.  Khizr Khan

    Ans: A

    9. Who became the ruler after the invasion of Timur and the fall of the Tughlaq dynasty?

    A. Alam Shah

    B. Muhammad Shah

    C. Khizr Khan

    D.  Alauddin Shah

    Ans: C

    10. What was the real name of Taj-ul-Mulk?

    A. Alam Shah

    B. Malik-us-Sharq Malik Tuhfa

    C. Malik Sulaiman

    D.  Alauddin Shah

    Ans: B

    GK Questions with Answers on the Lodhi Dynasty of Delhi Sultanate

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK