GK Quiz on Ancient Indian History: Art & Culture Set I

GK Quiz on Ancient Indian History: Art Culture Set I consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Apr 11, 2016 16:04 IST

GK Quiz on Ancient Indian History: Art & Culture Set I consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. Study of inscription is called:

A. Archaeology

B. Numismatic

C. Epigraphy

D. Palaeography

2. Which of the following is related to Etymology?

A. Shiksha

B. Kalpa

C. Nirukta

D. Vyakaran

3. Who wrote Panchatantra?

A. Kalidas

B. Vishnu Sharma

C. Chanakya

D. Nagarjun

4. Which of the following is not a religious text?

A. Rigveda

B. Sangam

C. Upanishad

D. None of the above

5. Kalinga was situated between?

A. Godavari & Krishna

B. Mahanadi & Godavari

C. Mahanadi & Krishna

D. Krishna & Kaveri

6. What was the capital of Avanti?

A. Gaya

B. Ujjain

C. Satna

D. Vallabhi

7. Satavahana dynasty originated from?

A. South of Arawali

B. South of Vindhya

C. South of Satpura

D. South of Satmola

8. Which of following Chalcolithic sites comes under Ganges system?

A. Hanumangarh

B. Alamgirpur

C. Ropar

D. Mohenjodaro

9. Which of the following metals was not known during the Indus Valley Civilization?

A. Iron

B. Gold

C. Copper

D. Silver

10. Most depicted animal of the Indus Valley Civilization was?

A. Elephant

B. Lion

C. Bull

D. Dog

Question No.

Answer

1.

C

2.

C

3.

B

4.

B

5.

B

6.

B

7.

B

8.

B

9.

A

10.

C

Comment ()

Related Categories