GK Quiz on Ancient Indian History: Art & Culture Set II

GK Quiz on Ancient Indian History: Art Culture Set II consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Apr 12, 2016 14:45 IST

GK Quiz on Ancient Indian History: Art & Culture Set II consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. How many layers of Mohenjo-daro were found?

A. 6

B. 7

C. 8

D. 9

2. Which of the following literatures is known as Apaurusheya?

A. Vedas

B. Brahman

C. Upanishad

D. Aranyak

3. Out of 10 Mandals which pair is the latest?

A. 1 & 2

B. 5 & 6

C. 3 & 7

D. 1 & 10

4. Which Mandal is on the name of Vishwamitra?

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

5. Which is known as book of Melody?

A. Rigveda

B. Samveda

C. Atharvaveda

D. Yajurveda

6. Which Veda deals with magical hymn or charms of spell?

A. Rigveda

B. Samveda

C. Atharvaveda

D. Yajurveda

7. Economy of Vedic period was based on?

A. Pastureland

B. Agriculture

C. Mining

D. Cotton Cultivation

8. What is the ancient name of river Satulaj?

A. Askini

B. Vitasta

C. Shutodri

D. Parushni

9. Who was the master of Gautama Buddha?

A. Alara Kalama

B. Kalidas

C. Viswamitra

D. Vashistha

10. Who was the first nun of Gautama Buddha?

A. Meenakshi

B. Smriti

C. Gautami

D. Gargi

Question No.

Answer

1.

B

2.

A

3.

D

4.

A

5.

B

6.

C

7.

A

8.

C

9.

A

10.

C

Comment ()

Related Categories